Žele razgovore sa poslodavcima

Privredni sindikati traže zaštitu radničkih prava

  • 29.07.2019. 13:52

Predstavnici 10 privrednih sindikata koji djeluju u okviru Saveza sindikata Republike Srpske traže od Unije udruženja poslodavaca Srpske i ostalih udruženja poslodavaca razgovore o usaglašavanju posebnih (granskih) kolektivnih ugovora po djelatnostima radi zaštite prava i poboljšanja položaja više od 75.000 radnika koje predstavljaju.

Predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske Tane Peulić rekao je danas u Banjaluci da je ovo neophodno s obzirom na to da tri i po godine nema dogovora o potpisivanju opšteg kolektivnog ugovora. 

"Unija udruženja poslodavaca ranije je saopštila da nisu voljni da potpišu opšti kolektivni ugovor, a mi ovom inicijativom želimo da obezbijedimo kvalitetniju primjenu zakona na planu zaštite prava radnika i da se, i u smislu plata i drugih primanja, poboljša materijalni položaj zaposlenih u privredi", rekao je Peulić. 

On je na konferenciji za novinare nakon sastanka predstavnika sindikata o temi "Položaj radnika u realnom sektoru sa prijedlogom mjera za poboljšanje uslova rada i potrebe zaključivanja posebnih (granskih) kolektivnih ugovora" precizirao da traže da krajem avgusta bude organizovan zajednički sastanak sa poslodavcima na kojem bi bila utvrđena dinamika pregovora o ovim pitanjima. 

"I da potpišemo određene kolektivne ugovore koji bi koliko-toliko garantovali zaštitu prava radnika. Vjerujemo da će ova pitanja i Unija udruženja poslodavaca ozbiljno shvatiti da bi zaposleni u privredi bili u ravnopravnom položaju sa ostalim radnicima u Srpskoj", rekao je Peulić. 

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм