Banj brado

Prisjećaju se palih Krajišnika

  • 25.07.2018. 20:23

Banj brdo iznad Banjaluke, kao i svake godine, postaje mjesto gdje se 27. jula Srbi prisjećaju stradanja svog naroda za vrijeme fašizma i polože vijence na spomenik palim Krajišnicima.

Ovaj datum se mora pamtiti, jer je tada počela velika borba Srpskog naroda u BiH, rekao je ministar Milenko Savanović. 

"Vođeni ideologijom oslobodilačkog pokreta Partizani su 1941. god u maju počeli da formiraju oblasne komitete, partizanske jedinice, dakle počeo je da jača partizanskii pokret i on je ojačao do 27. jula 1941 godine kada su u Knežici organizaciono napali ustaše i to se smatra datum ustanka u BiH protiv fašizma", rekao je  Milenko Savanović, ministar rada i boračko invalidske zaštite RS.

Baš na ovu 77. godišnjicu obilježavanja početka ustanka, Banjalučani će do Banj brda moći mini busom. To će najviše značiti starijim osobama i licima sa invaliditetom koji žele posjetiti ovo izletište, a do sada im je to bilo gotovo nemoguće. 

Bus će prevoziti od petka svakim radnim danom, od Fabrike obuće do spomenika, a vožnja će koštati jednu marku.

Nesavjesni građani stvaraju veliku štetu i probleme radnicima. Radovi su počeli u maju, a i ono što je do sada urađeno našlo se na meti pojedinaca.

"Nesavjesni građanin oštetio je desetak ploča, ali mi smo sanirali sve. Kraj radova očekujemo sutra, odnosno u četvrtak", rekao je radnik  Irfan Ljakić.

Još jedan novitet koji će od petka osvanuti na najpoznatijem banjalučkom izletištu je teleskop, čije korišćenje neće biti besplatno. Posjetioci će od sada na grad gledati iz potpuno nove perspektive.

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Наша Српска (Р)

    ''Емисија 'Наша Српска' доносе актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Досије (Р)

    У новој сезони отварамо случајеве убиства која су потресла регион, причамо о некажњеним ратним злочинима, који чекају правду, портретишемо хероје нашег и прошлог времена, доносимо велике приче 'малих' људи, говоримо отворено о тешким темама.

  • 13:30 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    ''Кроз објектив камере вођени авантуристом, путописцем и симпатичним пустоловом Робертом Дацешином завирићемо у најзабаченије дијелове свијета.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.