Natalija Trivić

Pripremni program pred polazak u školu upisaće 11 500 djece

  • 11.01.2019. 19:41

Pripremni program pred polazak u Osnovnu školu ove godine upisaće 11.500 mališana iz Republike Srpske koji prethodno nisu pohađali vrtiće. Prvi put će se definisati i način primjene novog pravilnika o uslovima upisa djece sa poteškoćama u razvoju u predškolske ustanove, kaže ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić. 

Posebna pažnja od sada će biti posvećena prigradskim i ruralnim područjima, jer predškolsko obrazovanje mora biti dostupno svoj djeci, naglašava Trivićeva.  

"Do 2021. godine imamo obavezu da obuhvat napravimo 30 odsto od ukupnog broja djece koji imaju potrebu za pohađanjem ovog programa, što znači da smo mi u odnosu na prethodnu deceniju 100 odsto povećali procenat djece koja su uključena u ovaj program," rekla je Trivićeva.  

Probleme, planove i očekivanja direktori svih javnih i privatnih predškolskih ustanova u Srpskoj predstavili su minstarstvu prosvjete i kulture. Direktor vrtića "NAša radost" u Zvorniku Vukomir Stanković kaže da Ministarsvo treba finansijski pomoći vrtićima u manjim lokalnim zajednicama u kojima ne mogu izdvojiti dovoljno sredstava za unapređenje rada predškolskih ustanova. 

"Program pripreme djece pred polazak u školu mora biti obuhvatniji, mora biti sa više sredstava. Evo jedan primjer iz moje sredine, iz Zvornika. Mi imamo taj jedan program koji traje od 1. oktobra, a ne od 1. marta, i mi imamo trenutno 14 grupa. Dakle, grad Zvornik je mnogo uložio u pripremu djece pred polazak u školu, smatramo da će se to jednog dana Zvorniku vratiti i sve lokalne uprave trebaju tako razmišljati, kaže Stanković.

Zvornik je u fazi otvaranja novog vrtića čime će riješile liste čekanja za upis. U ostalnim opštinama i gradovima Srpske postoji problem nedostatka predškolskih ustanova za sve mališane. Tijesno je u Banjaluci, jer dvije hiljade mališana čeka na svoje mjesto u vrtiću. U najvećem gradu Srpske ima 49 javnih i privatnih predškolskih ustanova u kojima je ukupno smješteno oko 3500 djece. 
 

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.