Drvar

Sve spremno za obilježavanje Dana sjećanja

19:12, 12.09.2019.
Izvor: ATV
Sve je spremno za obilježavanje Dana sjećanja u Drvaru. Građani, ali i zvaničnici Republike Srpske i Srbije prisjetiće se svih onih koji su dali život u borbama za zapadno- krajiške opštine.

Iz tih opština protjerano je 120 000 ljudi, u pohodu hrvatske vojske kroz vojne operacije “Oluja”, “Maestral” “Južni potez” i “Sana”. Ubijeno je skoro 2000 Srba, od kojih je 571 civil, a i 24 godine poslije za većinom se još traga. Krivci za ove zločine uglavnom nisu odgovarali ili su im kazne mizerne.

“Mi ne smijemo da dozvolimo da nam nakaradne presude kreiraju istoriju, a u ovom konkretnom slučaju nema presude osim 505 bužimske brigade koja ima presudu, a Hrvatska ignoriše procesuirane svojih državljana za zločine za agresiju koju su učinili”, izjavio je Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica. 

Prava Srba u ovim opštinama krše se i danas. Kantonalne i vlasti u Federaciji na sve načine sprečavaju povratak Srba, poručuje predsjednik Odbora za zaštitu Srba u Federaciji. Zato je još više važno sjećati se svih stradanja Srba.

“Suština je u tome da su ti ljudi protjerani u jedoj operaciji koja je apsolutno zločinačka ništa ljudsko nije imala, a nakon što su protjerane oni koji su mogli da pobjegnu nisu mogli da se vrate”, kaže Đorđe Radanović, predsjednik Odbora za zaštitu Srba u Federaciji. 

Do posljednjeg momenta nije se znalo da li će HDZ livanjskog kantona i svečano proslaviti zločin koji je počinjen u Drvaru, Petrovcu, Glamoču i Grahovu. Ipak Srbi iz Drvara poručuju da imaju potvrdu da se od takve namjere odustalo.

“Prema najnovijim informacijama iz HDZ-a odustalo se od zvanične proslave. Ono što su rekli da će samo diskretno položiti vijence na spomen obilježje i držati misu”, navodi Goran Broćeta, delegat iz reda Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

O statusu Srba u Federaciji, dovoljno govori i statistika. Prije rata ih je u Federaciji živjelo oko 530 hiljada dok po popisu iz 2013. godine ima  oko 50 hiljada Srba.