Pripravnički staž u institucijama Srpske čeka studente generacije

  • 08.08.2020. 19:09

Najbolji od najboljih među studentima u Republici Srpskoj će od 1. septembra moći da odrade pripravnički staž u javnom sektoru. Vlada je omogućila studentima generacije sa Univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu da kod njih steknu neophodno radno iskustvo - a potencijalno se i zaposle.

Milica Grujić iz Malog Blaškog kod Laktaša se već neko vrijeme interesuje za ovaj, ranije najavljeni program. Milica je diplomirala pravo u Banjaluci prošlog septembra, sa prosjekom 9,53. Ipak, sa pronalaženjem posla, naročito u doba korone, nije imala sreće.

"Jesam, tražila sam posao. Nisam bila sretne ruke. Znači, i te kako znači da neko vidi taj trud, da neko nagradi taj trud, jer u cjelokupnoj toj situaciji mi trebamo odraditi pripravnički staž, jer nas čeka državni ispit, čeka nas pravosudni ispit, posebno nas sa Pravnog fakulteta, mi čak trebamo dvije godine iskustva za pravosudni ispit. Tako da - treba krenuti u tom pravcu. I te kako će nam značiti. Svima, vjerujem, sa svih fakulteta", rekla je Milica Grujić, student generacije Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

Slično misli Filip Matić, student generacije sa politikologije i međunarodnih odnosa u Istočnom Sarajevu. U Republici Srpskoj ostaje u svakom slučaju, ali, ako bude prilike, on bi radije nastavio sa akademskim radom.

"S obzirom da se nekako više pronalazim u nastavno-naučnom procesu nego u nekim administrativnim poslovima, ja se iskreno nadam nekom mjestu radnika pri Univerzitetu, odnosno na fakultetu, ali ukoliko to ne bude, naravno da je lijepa prilika raditi i u nekoj od institucija Vlade Republike Srpske, ili u nekoj drugoj državnoj instituciji", istakao je Filip Matić, student generacije studijskog programa za politikologiju i međunarodne odnose Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

U Vladi objašnjavaju da ovim žele da unaprijede rad uprave, ali i zadrže najbolje. Svi republički organi uprave, javna preduzeća i javne ustanove su zaduženi da studentima generacije izađu u susret.

"Ukoliko neki fakultet odluči da zadrži studenta generacije kod sebe u statusu asistenta, pripravnika, ili je neko već našao zaposlenje - neće biti sljedeće zamjene. Oni koji su u međuvremenu riješili svoj status oni se sigurno neće pojaviti, ali oni koji nisu - oni će biti riješeni od 1. septembra", naglasio je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Vlada je ovaj projekat realizovala i prošle godine. Prema njenoj preporuci, sve državne institucije su prema preporuci Vlade primile najbolje studente kao pripravnike - a o uspjehu programa najbolje govori to da je većina ostala u radnom odnosu.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.