Ima ko da pomogne u kriznim situacijama

Prikazane vježbe spasavanja na vodi

  • 13.10.2019. 19:41

Sava je poplavila šetalište, civili iz vode su spaseni, a čamac je izvučen iz rijeke. Scena kao iz filma. Srećom, samo u pokaznoj vježbi. Stanovnici Bijeljine su se uvjerili da, itekako, ima ko da im pomogne u kriznim situacijama. 

"RUCZ je opremljena savremenom opremom i to ste mogli da vidite i danas sa pripadnicima jedinice koji upravljaju dronovima koji služe za pretragu i spasavnje Dio jedinice za sapsavanje na vodi ste vidjeli. Što se tiče opreme, opremljenost je na nivou", rekao je Milan Novitović, v.d. direktora RUCZ. 

Pripadnici Civilne zaštite izveli su dvije vježbe koje su izgledale veoma uvjerljivo. Jedna od njih uključivala je i vježbu spasavanja povrijeđenog lica usljed ispadanja iz čamca, a druga pomoć građanima u poplavljenim područjima.

"Mi smo namjenski izvršili nabavku neophodnih sredstav. Kod nas je težište evakuacija stanovništva i pružanje pomoći odnosno pretraga terena u slučaju nesreća na vodi i pod vodom",  kaže Drago Ristić, šef Odsjeka CZ u Bijeljini.

Novi čamci, oprema, mehanizacija – Civilna zaštita ima čime da se pohvali. Spepcijalizovani tim za spasavanje na vodi broji 11 članova, na šta su, kažu ponosni.

"Imamo dva motorna čamca. Posade biramo u zavisnosti od situacije. Standardno je 3, ali nekada dodamo 4, ako imamo komplikovanije izvlačenje iz vode, znači povrede kičme rad sa spinalnom plutajućom daskom, tako da je standard 3 člana posade. Čamci su opremljeni najsavremenijom opremom, GPS-ovima, imamo reflektore za noćni rad", kaže Boris Trninić, vođa Specijalizovanog tima za spasavanje na vodi. 

Vježbu su organizovali pripadnici Republičke uprave civilne zaštite i Civilne zaštite Grada Bijeljina poučeni iskustvima u elementarnim nepogodama, povodom obilježavanja 13. oktobra – Svjetskog dana smanjenja rizika od katastrofa. Kapacitete će, poručuju, dodatno jačati, i ulagati u novu opremu, kako bi u budućnosti što spremnije dočekali eventualne krizne situacije.