Univerzitetsko klinički centar RS

Prije vremena rođeno 300 beba

  • 17.11.2018. 11:50

Na dva odjeljenja Klinike za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci ove godine primljeno je 300 prijevremeno rođenih beba, saopšteno je iz UKC-a.

Povodom 17. novembra - Međunarodnog dana prijevremeno rođenih beba, iz UKC Republike Srpske navode da ljekari i medicinsko osoblje ovog centra svakodnevno ulažu napore sa jednim ciljem - da prijevremeno rođene bebe izrastu u zdravu djecu. 

Prijevremeno rođenom bebom se smatra svaka beba rođena prije punih 37 nedjelja gestacije, koja obično ima manje od 2.500 grama na rođenju. Bebama sa vrlo malom težinom na rođenju smatraju se bebe koje imaju manje od 1.500 grama i obično su rođene prije 32. gestacijske nedjelje. 

"Prema zvaničnim statistikama, od ukupnog broja djece koja se godišnje rode u svijetu godišnje osam do 12 odsto su prijevremeno rođena", navodi se u saopštenju i dodaje da je taj procenat u UKC oko 12 odsto, a u obzir treba uzeti činjenicu da se sve trudnice iz drugih porodilišta kod kojih se očekuje prijevremeni porod upućuju u ovu ustanovu. 

Kada je riječ o rizicima za nastanak prijevremnog poroda oni su mnogobrojni i nisu u potpunosti razjašnjeni. Jedan od najčešćih su infekcije i nedovoljna funkcija posteljice. 

Najčešći problemi povezani sa prijevremenim rođenjem su kašnjenje u razvoju, retinopatija povezana sa prijevremenim rođenjem, problemi u socijalizaciji, organska oboljenja sistema za varenje, srca, pluća, oštećenja sluha ili vida, mentalna retardacija, teškoće u učenju ili poremećaj pažnje, cerebralna paraliza. 

Cilj obilježavanja Međunarodnog dana je svjesnost o prijevremenom rođenju i skretanje pažnje javnosti na problem prijevremenog rođenja, odnosno rođenja prije 37. sedmice trudnoće, koji je vodeći uzrok smrti novorođenčadi i u razvijenim i nerazvijenim zemljama. 

Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj "Mrvice" u saradnji sa UKC obilježava 17. novembar - Međunarodni dan prijevremeno rođenih beba izložbom fotografija prvih dana prijevremeno rođene djece i predstavom za djecu u Dječijem pozorištu Republike Srpske. 

Ove godine tokom kampanje "LJubičasti novembar" u organizaciji Udruženja "Mrvice" prikupljao se novac za tople krevetiće za neonatološko odjeljenje, a danas će na sam Dan prematuriteta članovi Udruženja posjetiti majke i bebe u UKC. 

Nakon posjete biće položeno cvijeće na spomenik "12 beba" gdje će mališani simbolično pustiti u vazduh ljubičaste balone.