Poreski obveznici da se spreme

Prijave PDV-a i akciza uskoro elektronskim putem

  • 05.08.2018. 19:53

Od januara iduće godine privrednici će PDV i akcize Upravi za indirektno oporezivanje prijavljivati isključivo elektronski. Papirne prijave važiće do kraja ove godine nakon čega će se sve završavati sa nekoliko klikova.

Poreski obveznici sada imaju pet mjeseci da se registruju za elektronske prijave. Iz Uprave za indirektno oporezivanje pozivaju privrednike da što prije podnesu zahtjev za registraciju putem e-portala UIO. Sa elektronskim prijavama ažurirali bi se i podaci o obveznicima.   

"Ono što poreski obveznici moraju napraviti jeste da se uključe na e-portal, da skinu jednu prijavu koju moraju popuniti ispravnim podacima i tu prijavu moraju potpisati, ispečatirati i dostaviti nadležnom regionalnom centru. Često se dešava da su poreski obveznici u prethodnom periodu imali nekakve promjene o kojima nisu obavijestili UIO i u tom smislu kada oni ispune svoje podatke koji su u tom trenutku tačni, oni se ne podudaraju sa podacima u jedinstvenom registru i samim tim ne mogu biti registrovani", objašnjava Ratko Kovačević, portparol UIO BiH. 

Kada zažive elektronske prijave, privrednici će u svakom trenutku imati pristup svojim podacima na e-portalu, prije svega onima koji se vode u Jedinstvenom registru obveznika indirektnih poreza, na uvidu će da bude i poreska kartica, sve proknjižene prijave i uplate... Iako je 2018. godina bila zamišljena kao testni period, prijavilo se tek deset od od 50 hiljada privrednika. 

"Međutim, ono što je problem jeste što se jako mali broj privrednika za sada prijavio. Upravo zbog toga mi nudimo i UIO mogućnost da organizujemo zajedno info dan ili neke druge vrste skupova na kojima bi se predstavio taj cijeli postupak, otklonile eventualne nedoumice i kako bi se što više privrednika prijavilo za ovaj postupak", kaže Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS. 

Iz UIO poručuju da će oni koji se ne registruju sebi da stvore velike probleme. Ako obveznik ne podnese prijavu, ulazi u prekršaj pa će mu biti izdat prekršajni nalog.