"Djeca u saobraćaju"

Preventivnim djelovanjem povećati bezbjednost u saobraćaju

  • 31.05.2019. 15:10

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić, koji je danas u Tesliću prisustvovao finalnom republičkom takmičenju "Djeca u saobraćaju 2019", rekao je da je cilj ovakvih manifestacija povećanje bezbjednosti u saobraćaju i obrazovanje djece kao najugroženije kategorije učesnika.

Trninić je rekao novinarima da statističkim pokazateljima o smanjenju broja djece stradale u saobraćajnim nezgodama znatno doprinosi organizovanje ovakvih manifestacija. 

On je istakao i zasluge Auto-moto saveza (AMS) Republike Srpske, Agencije za bezbjednost saobraćaja i drugih nadležnih institucija i ustanova. 

Trninić je podsjetio da je na ovom republičkom takmičenju do sada učestvovalo oko 50 hiljada osnovaca iz cijele Srpske. 

Ministar porodice, omladine i sporta Sonja Davidović ukazala je na značaj preventivnog djelovanja i potrebu da najmlađi učesnici u saobraćaju poznaju i poštuju saobraćajna pravila. 

Davidovićeva je najavila da resorno ministarstvo, zajedno sa Agencijom za bezbjednost saobraćaja, planira da realizuje projekat koji treba da doprinese bezbjednosti svih mladih učesnika u saobraćaju. 

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović rekao je da se smanjuje broj stradale djece-pješaka u saobraćaju, ali da je veći broj stradalih u vozilu s obzirom na nedovoljno korištenje auto-sjedalice. 

Generalni sekretar AMS Srpske Ranko Babić rekao je da je ovo takmičenje veoma zahtjevno i sprovodi se prema standardima Međunarodne automobilske federacije (FIA), za koju je naveo da je politička organizacija koja ne dozvoljava pobjednicima republičkog takmičenja da se nadmeću sa vršnjacima u Evropi. 

"Tu mogućnost nemaju ni djeca iz kantona sa hrvatskom većinom, već jedino djeca iz jedne od tri asocijacija, a to je BIHAMK", naveo je Babić. 

On je dodao da će tri najbolje ekipe sa ovog republičkog takmičenja odmjeriti znanje i vještine sa najboljim ekipama federalnog takmičenja u okviru takmičenja na nivou BiH, koje će biti održano u Mostaru. 

U Tesliću je danas održano finalno takmičenje za učenike osnovnih škola u Republici Srpskoj "Djeca u saobraćaju 2019", a učestvovovalo je 38 ekipa sa 152 takmičara koji su bili najbolji na kvalifikacionim ispitima. 

Takmičenje je održano u dvije discipline - poznavanje pravila bezbjednog ponašanja u saobraćaju i vožnja na poligonu spretnosti, a učestvovale su ekipe sastavljene od četiri učenika, po dva dječaka i dvije djevojčice koji su rođeni 2007, 2008. ili 2009. godine. 

Prvo mjesto u ekipnom takmičenju zauzela je ekipa učenika Osnovne škole (OŠ) "Sveti Sava" iz Broda, drugo mjesto pripalo je učenicima škole "Novak Pivašević" iz Stare Dubrave, a treće ekipi škole "Jovan Dučić" iz Zalužana. 

Uručene su nagrade i u pojedinačnim takmičenjima za dječake i djevojčice. 

Za najbolji literarni rad o temi "Pravilna i bezbjedna vožnja u saobraćaju" nagrada je uručena Aleksandri Petreš iz OŠ "Holandija" Slatina, a za najbolji likovni rad Teodori Vukojević iz OŠ "Petar Kočić" Prijedor. 

Konkurse za likovne i literarne radove raspisali su Republički pedagoški zavod, Agencija za bezbjednost saobraćaja i AMS Srpske. 

Takmičenje "Djeca u saobraćaju" 19 godina organizuju AMS Srpske i 49 auto-moto društava, a uvršteno je u Kalendar takmičenja Republičkog pedagoškog zavoda za 2017/2018. godinu.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.