Trebinje

Pretpremijera “Grand tastinga” u vinskoj galeriji “Vukoje”

  • 11.02.2019. 20:10

Najbolja i najkvalitetnija vina regiona naći se se na novom sajmu pod nazivom „Grand tasting“ koji će se održati u Beogradu 23. marta. 

Pretpremijera ove spektakularne manifestacije održana je u Trebinju u Vinskoj galeriji Vukoje. Pila su se najbolja vina južnog podneblja, krenulo se od Korčule pa preko Čitluka i Ljubuškog stiglo se do bastiona dobrog vina, Podruma Vukoje.

"Meni je drago da možemo da budemo domaćini ovakve divne manifestacije da taj Grand tasting krene sa ovoga mjesta kao što je ustvari ideja i o toj velikoj manifestaciji krenula sa juga i krenula od ovih dobrih proizvođača koji dolaze iz Hercegovine i Dalmacije. Ja kažem da nije moglo nikako ljepše da krene nego iz ovoga bastiona vinskog", kaže Radovan Vukoje.

Ovaj događaj donosi potpuno novi koncept u organizaciji vinskih sajmova. Ono što su ključne novine jeste da će se na manifestaciji predstaviti najboljih 30 vinarija iz regiona i to sa svojim najboljim proizvodima. Upravo kvalitet jeste ono što će odvajati ovaj sajam od svih ostalih.

"Da se pokaže sva raznolikost ovih vinskih prostotra, da pokažemo da jednom selekcijom zaista najboljih vinarija od Slovenije do Makedonije možemo da pokažemo bilo kome iz svijeta koji će se pojaviti na tom događaju 23. marta u Beogradu da ovdje ima šta kvalitetno da se proba", ističe Vladan Stanojlović, organizator.

"Događaj koji željno isčekujemo u Beogradu taj Grand tasting gdje je odabrano nekih 30 vinarija kao najbolje sa ovih područja", kaže Josip Brkić, vinar. 

Vinar Frano Milina Bire sa ostrva Korčula predstavio je svoje vino Grk, koje je specifično i po tome što se pravi od autohtone sorte vinove loze koja raste samo na jednom dijelom ovog ostrva.

"Inače ta sorta, nema je nigdje nego na tom lokalitetu i ovih zadnjih 15-20 godina mi smo je ponovo digli i revitalizirali i eto hvala Bogu sada zadnjih desetak godina pošto je ogrančena svi bolji restorani na Jadranu preferiraju da imaju tu sortu. Imamo mi sada i jedan problem da ne možemo proizvesti koliko možemo prodati", kaže Frabo Milina Bire, vinar.

Bilo je i Blatine. Predstavnik vinarije Škegro iz zapadne Hercegovine kaže da se ova sorta najbolje može uporediti sa ženom. Zahvaljujući Blatini Mariša Škegro je došao do saznanja.

"Žene u suštini nisu komplikovne nego kompleksne a tako vam je i sa Blatinom ako joj uspijete udovoljiti u vinogradu ona će vam vratiti trostruko u boci", priča Mariša Škegro, vinar. 

Osim najboljih kapljica vina svi prisutni su uživali i vrhunskim specijalitetima koje je pripremao uigrani, spretni i kreativni tim u kuhinji Vinske galerije Vukoje. 

Тагови: