Distrikt Brčko 

Premješta se deponija iz naselja Ilićka

19:42, 02.02.2019.
Izvor: ATV
Thumbnail
Mještani brčanske Ilićke su odahnuli - premješta se deponija otpada koja se nalazi u tom naselju. Skupština Distrikta je donijela odluku da se u Donjem Rahiću izgradi Centar za upravljanje otpadom. U međuvremenu, otpad će se voziti na neku od najbližih regionalnih deponija koja će biti izabrana tenderom. U Ilićkoj kažu da su jedva dočekali takvu odluku.

"Ono što je najbitnije za naše naselje jeste da se ovo smeće, ova deponija, koja je neuslovna i nesanitarna, i koja nema ni jednu moguću dozvolu za rad, maltene, to je divlje smješteno, da se odavde izmjesti, što je prije moguće.“Znamo ljeti, pogotovo u ovom prvom redu, nemoguće je otvoriti prozore, normalno funkcionisati," rekao je
Damjan Dundžić, predsjednik MZ Ilićka.

Koliko su se u Ilićkoj obradovali, toliko su se razljutili oni koji stanuju u blizini lokacije na kojoj će se graditi Centar za upravljanje otpadom. Vjeruju da će to štetno uticati na kvalitet njihovog života i sredine u kojoj žive. Nadležnima su poslali nekoliko zahtjeva. 

"Da se poništi navedena odluka Skupštine Brčko distrikta, da se organizuje javno predstavljanje rezultata studije firme "Dvokut pro" iz Sarajeva, da provede javnu raspravu o planu izgradnje centra, prije usvajanja bilo kakve konačne odluke," kaže Slavko Marković, član UO MZ Donji Rahić.

Nadležni kažu da nema razloga za zabrinutost. Odgovaraju da se odluka neće mijenjati. 

"Naš prijedlog može biti samo Centar za upravljanjem otpadom, koji podrazumijeva ispunjavanje svih standarda evropskih, svjetskih. I radi se, faktički, o jednom fabričkom postrojenju, jer mi doživljavamo otpad kao resurs," rekao je Zoran Bulatović, šef Odjeljenja za komunalne poslove Brčko distrikta.

To nimalo nije umirilo nezadovoljne mještane. Poručuju da će, ukoliko se odluka ne promijeni, organizovati proteste.