Preminuo Јovan Divjak

20:30, 08.04.2021.
Izvor: Srna
Bivši general takozvane Armije BiH Јovan Divjak umro je danas u Sarajevu u 84. godini, prenose federalni mediji.

Divjak je rođen u Beogradu. Završio je Vojnu akademiju, kurs za komandanta bataljona, Komandno-štabnu akademiju i Ratnu školu, kao i Štabnu školu francuske vojske.

U Sarajevu je bio predavač u Vojnoj školi, gdje ga je zatekao rat na dužnosti oficira u štabu takozvane Teritorijalne odbrane BiH, a ubrzo je postao brigadni general takozvane Armije BiH i pomoćnik načelnika.

Vojni sud ЈNA ga je osudio 1991. godine na devet mjeseci zatvora zbog izdavanja oružja takozvanoj Teritorijalnoj odbrani BiH, nakon čega napušta ЈNA i pridružuje se takozvanoj Armiji BiH.

Divjak je bio jedan od osumnjičenih od MUP-a Republike Srpske za napad 3. maja 1992. godine na kolonu ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu. U napadima paravojnih muslimanskih naoružanih formacija na kolonu ЈNA koja se 2. i 3. maja 1992. godine mirno povlačila ubijena su 42 pripadnika ЈNA, dok je 71 ranjen, a 207 zarobljen.

Uhapšen je na osnovu Interpolove potjernice i optužnice o počinjenim ratnim zločinima, koju je raspisala Srbija, 3. marta 2011. godine u 20.00 časova na bečkom aerodromu na putovanju iz Sarajeva za Italiju.

Austrijski sud je odbio zahtjev Srbije za izručenje i oslobađa Јovana Divjaka.

Hrvatsko državno tužilaštvo podiglo je u martu 2017. optužnicu protiv Divjaka i nekoliko drugih oficira takozvane Armije BiH zbog ratnih zločina počinjenih nad Hrvatima tokom rata u BiH.

(Foto: radiosarajevo.ba)