Premijer Višković ugostio Nebojšu Đurića: Budućnost Srpske su kvalitetni mladi ljudi

  • 27.11.2020. 19:09

Matematički problem koji su drugi decenijama pokušavali da riješe, Nebojša Đurić je uspio za dvije godine intenzivnog rada. Od odgovora su zavisile i druge struke, gdje se čekalo da matematičari riješe ovaj rezultat kako bi mogle da ga primijene. 

Desetine svjetskih timova su na tome radile, a sada svi ti svjetski stručnjaci uče i rade po rješenju mladića iz Teslića koji je zaposlen na Arhitektonsko – građevinsko- geodetskom i Prirodno – matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci. Ponosni su na Đurića i u republičkim institucijama. 

Tako je otišao i na prijem kod premijera Republike Srpske. Tamo je palo i obećanje - Daću sve od sebe da nastavim da svojim radom promovišem Republiku Srpsku, Univerzitet u Banjoj Luci i svoj rodni grad, poručuje Đurić. 

“Drago mi je što sam mnoge oko sebe učinio ponosnim. Nadam se da ću motivisati i svoje kolege da zajedno sa mnom više rade, a takođe, ono što je najvažnije, da motivišem nove mlade generacije koje dolaze da ostanu ovdje i da se borimo za bolju budućnost. Mislim da nam bolju budućnost niko neće pokloniti. Mislim da se moramo sami izboriti za nju. Mislim da trebamo prestati da tražimo te neke izgovore”, kaže Nebojša Đurić, asistent na Arhitektonsko-građevinsko-geodotskom i Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci.

Izgovori za Đurića definitivno nisu bili opcija. Vrijedno je radio, postigao uspijeh, ali tu ne staje. Motivisan nastavlja da piše nove naučne radove. Đurić kaže da je motivacija i sam prijem kod prvog čovjeka Vlade Republike Srpske koji danas poručuje da se budućnost Srpske mora i treba da se zasniva na kvalitetnim mladim ljudima. Vlada, tvrdi Radovan Višković, na razne načine nastoji da vrednuje trud i znanje.

“Mi generacijski, biološki jednog dana moramo da prepustimo institucije mladim ljudima. Kome da ih prepustimo? Onima koji su stekli svoja zvanja na volšeban način ili ljudima koji su svojim radom pokazali da to zaslužuju? Ja sam za varijantu – ljudima koji su svojim radom to pokazali da znaju, mogu i hoće”, kaže predsjednik Vlade Republike Srpske, Radovan Višković.

Mada su svjesni da će sada stizati ponude sa svih strana svijeta da svoj život i rad nastavi na njihovim prostorima, Republika Srpska neće tako lako pustiti Đurića. Podršu i pomoć će i ubuduće imati od Vlade Srpske.

“On je pokazao da to može i u Banjaluci i mi ćemo učiniti sve da mu pomognemo da on ne oskudijeva ni u čemu što će ga još više podizati na toj naučnoj ljestvici”, rekao je Višković.

Za početak, Nebojša je od premijera dobio lap-top i knjigu o Nikoli Tesli sa željom da njegov naučni rad ide u pravcu onoga što je radio poznati srpski naučnik. Poželio je premijer i da se mladi iz Srpske ugledaju na Đurića i shvate da Republika Srpska i njene institucije vode računa o njihovom kvalitetu i radu. Vlada Republike Srpske je još prije dvije godine uvela praksu da se studenti generacija sa univerziteta u Srpskoj zapošljavaju u ustanove, javna preduzeća i institucije u Republici, s ciljem isticanja njihovog kvaliteta, rada i zalaganja.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?