Teslić

Prekvalifikacijom i dokvalifikacijom do novih radnih mjesta

  • 27.10.2018. 19:50

Nije lako pronaći kvalifikovanu radnu snagu, kažu u "Elgradu", jednom od najuspješnijih teslićkih drvoprerađivačkih preduzeća. Zbog toga je projekat prekvalifikacije i dokvalifikacije radnika od velikog značaja.

Projekat realizuju sa Ustanovom za stručno obrazovanje odraslih, Srednjom školom "Nikola Tesla", a uz sufinansiranje Zavoda za zapošljavanje Srpske. Njime će biti omogućena obuka i zaposlenje za 30 radnika. 

"Kao što se vidjeli radnimo furnir, želimo od furnira da radimo šperploču, imamo mašine kupljene, halu smo pravili, sada je na redu montaža mašina i na kraju operateri – radnici", istakao je Đorđe Gajić, direktor DOO "Elgrad", Teslić. 

Program stručnog osposobljavanja i prekvalifikcije radnika trajaće tri mjeseca. Nezaposleni će teorijsko znanje steći u srednjoškolskom centru, a praktično u preduzeću. Konkurs je otvoren do 31. oktobra, a zaintersovani se mogu prijaviti lično u preduzeću, srednjoj školi ili Zavodu za zapošljavanje. 

"Mi radimo prekvlifikaciju 20 odsto je teorija, 80 odsto je praksa. Profili, ono što je aktuelno, tih 30 ljudi su CNC operateri za drvo, tri vrste stolara, masiv, pločasti, za montere, zavarivači, lakireri", istakao je Zoran Vuković, direktor Ustanove za stručno obrazovanje odraslih WMTA, Banjaluka. 

U "Elgradu" kaži ranije su i sami obučavali radnike kako bi imali kvalitetnu radnu snagu. Osim toga, problem je i sirovina za rad, koje priznaju, nemaju dovoljno. Zbog toga su prisiljeni da sirovinu uvoze, što povećava troškove proizvodnje.
 
Teslićki "Elgrad" posluje od 1977. godine. Trenutno zapošljavaju 305 radnika. 


  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија