Prekogranična saradnja u borbi protiv požara

  • 29.01.2021. 19:56

Vatrena stihija je vječiti neprijatelj ne samo Hercegovcima nego i komšijama preko granica. Zajedno su krenuli u višemilionski projekat koji će svima značiti.

"Projekat "Flood and fire" je projekat koji smo osvojili iz trilateralne prekogranične saradnje između BiH, Hrvatske i Crne Gore. Cilj projekta jeste da napravimo regionani centar za reagovanje u vanrednim situacijama u ovom području čije će sjedište biti u Herceg Novom", rekao je Bratislav Stoiljković, član projektnog tima. 

U projektu učestvuju Trebinje, Herceg Novi, Opština Ravno i Konavle. Sve s ciljem da se pomogne vatrogascima, dobiće nova navalna vozila sa modernom tehnologijom, manja vozila za brze reakcije, čamce i dronove. Najviše će značiti softverski sistem koji će imati senzore po šumama a oni će brzo dojaviti da je izbio požar. 

"Značiće sigurno mnogo. Prvo u samom startu požara, znači dojava koja je najbitnija u svemu tome. Znači, što prije informacija stigne o požaru prije će biti i odgovor na to", istakao je Spaso Rosić, komandir TVJ Trebinje.

"Nadam se da upravo ova oprema koja se nabavi i obuke koje budu rađene u narednom periodu da će itekako značiti da se smanje katastrofe i požari", naglasio je Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja. 

Vatra ne poznaje administativne granice zato su svi zajedno odlučili da joj konačno stanu na put. Vrijednost ovog projekta je oko 2 miliona eura, a finasira se iz sredstava Evropske unije.   

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)