Željeznice Republike Srpske

Preduzeće dobrovoljno napušta 110 radnika

  • 06.07.2018. 19:37

Željeznice Srpske dobrovoljno napušta 110 radnika. Na interni konkurs preduzeća prijavilo ih još sedmoro, ali nisu ispunjavali uslove.

Dileme nema za Gorana Mastilovića. Kao skretničar je radio deset godina, a za vijest da je uprava prihvatila njegov i odlazak stotinak kolega, saznao je na bolovanju.
 
„Prijavio sam se iz razloga što moram nešto bolje naći sebi, male su plate. Ja očekujem najdalje u roku od mjesec dana da će se nešto riješiti u pozitivnom smislu“, kaže Mastilović.

Mala primanja za mnoge su bila razlog da se prijave za odlazak. Nekima ponuda i visina otpremnine ipak nisu bili promamljivi. 

„Meni malo para, zato nisam pristao nit razmišljam o tome, 12 plata nije ništa, jer male su plate. Da su veće, ko ima veću platu možda, možda mu se isplati ko je mlađi, mi stari nemamo šta tražit,“ rekao je Nenad Kezmić, radnik Željeznica Republike Srpske.

Malih otpremnina, ali i odlaska željezničara zbog minimalnih primanja i mimo poziva, svjesni su sindikalci. Pokušali su da se izbore za veće otpremnine, ali na kraju one su u visini 12 prosječnih plata. 

„Mi smo uakzivali upravi i prema ministarstvu da se koriste iskustva iz okruženja, međutim, uprava je donijela dogovro sa Vladom i ministarstvom,“ kaže Đoko Lazić, potredsjednik Sindikata željezničara ŽRS.

Sada je, kaže uprava, na potezu Vlada. Obećali su pozajmicu za zbrinjavanje radnika, koju će vratiti kada stigne kredit Svjetske banke. Iz Vlade poručuju da tranša, kao i sve ranije, nije upitna.

„Imamo definisanu agendu vezano za reorganizaciju Željeznica, to je dogovor sa Svjetskom bankom, stići će kad tad, ta sredstva, a do tada ćemo se dovijati na ovaj način,“ rekla je Željka Cvijanović, predsjednica Vlade Srpske.

Sporazum koji bi omogućio sredstva Svjetske banke, mogao bi da bude potpisan krajem jula. Uprava čeka pare i priprema rješenja o raskidu radnog odnosa. Tako će izbjeći proglašenje tehnološkog viška. Poručuju da će radnicima biti isplaćena sva potraživanja i uplaćeni porezi i doprinosi. Sindikat vjeruje da se kod odabira onih koji odlaze vodilo računa i da bezbjednost saobraćaja ne bude ugrožena.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана