Istočno Novo Sarajevo

Predstavljena monografija "Milena Dravić ili ključ snova"

  • 15.11.2019. 18:31

U okviru pratećeg programa 13. Međunarodnog filmskog festivala "Prvi kadar", danas je u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo predstavljena knjiga Anite Panić "Milena Dravić ili ključ snova", u izdanju Filmskog centra Srbije.

"Ono što je kuriozitet i što je meni veoma drago jeste što je ova monografija štampana dvojezično - na srpskom i engleskom jeziku. Velika mi je čast što sam radeći na ovoj knjizi više od godinu i po imala priliku da lično upoznam gospođu Dravić i da budem gost u njenom domu gde smo se dogovarale o pripremi ove knjige", rekla je Panićeva Srni.

Ono što je dragocjeno, ističe ona, jeste da ova knjiga ima i Milenin autorski tekst koji je sjajan, uzbudljiv, zanimljiv i koji odslikava njenu filmsku karijeru.

Prema njenim riječima, knjiga ima sedam poglavlja, a prvo i najznačajnije posvećeno je filmu, tim prije jer je Milena snimila više od 170 igranih i televizijskih filmova.

Panićeva dodaje da je ovo godina velikog jubileja - 60 godina od prvog filma Milene Dravić koji je snimljen 1959. godine u Sarajevu pod nazivom "Vrata ostaju otvorena" u režiji Františeka Čapa.

"Milena je tada bila maloletna i na snimanje je išla u pratnji roditelja. Na tom filmu, koji je sniman u Sarajevu i Trebinju, a ona je veoma volela oba grada, Milena je postala punoletna", navodi Panićeva.

Ona je navela da o glumačkoj karijeri Milene Dravić u knjizi govore mnoge njene kolege poput reditelja Gorana Paskaljevića, jer je u njegovom filmu "Poseban tretman" Milena dobila nagradu Filmskog festivala u Kanu za sporednu žensku ulogu, što drugim jugoslovenskim glumcima nije pošlo za rukom.

O Mileni u knjizi govore i Veljko Bulajić, Milan Jelić koji je sa Dravićevom snimio šest filmova, glumice Jelisaveta Seka Sablić - Milenina kuma i Mira Furlan koja ima uspješnu karijeru u SAD i koja je bila veliki prijatelj Milene i Dragana Nikolića. Tu je i svjetski poznati glumac Rade Šerbedžija, te filmski i pozorišni kostimograf Boris Čakširan i mnogi drugi.

"Milena je imala svega 12 pozorišnih uloga, ali su sve one bile sjajne. Sjetimo se čuvenog `Larija Tompsona` u `Zvezdara teatru`, dela u kome je igrala sa Borom Todorovićem, Miodragom Krivokapićem i drugih", navodi autor monografije o Mileni Dravić.

Panićeva kaže da se veliko poglavlje u knjizi odnosi na televiziju, jer je Milena u mladim godinama igrala uloge u više od 100 emisija, TV drama i TV-filmova, te izdvaja čuveni šou "Obraz uz obraz" sa Draganom Nikolićem u kome je briljantno plesala i pjevala.

Ona pojašnjava da se, radeći na monografiji, koristila bogatom arhivom i bibliotekom Jugoslovenske kinoteke, a pronašla je i veliki broj starih filmskih plakata, kao i domaćih i stranih filmskih časopisa u kojima je Milena na naslovnim stranama.

"Film nedavno preminulog Dušana Makavejeva `Misterije organizma` u našoj zemlji bio je zabranjen, a 1971. godine imao je veliku premijeru u NJujorku, gdje su Mileni nudili holivudsku karijeru, ali je ona to odbila govoreći im da je dovoljno poznata u svojoj zemlji. Potom je imala i premijeru u Parizu, nakon čega je ovaj film više godina prikazivan u jednom bioskopu u Londonu", podsjeća Panićeva.

Milena je, ističe ona, bila veoma skromna, srdačna, duhovita i pristupačna osoba koja nije voljela da je zovu filmskom divom, nego je za sebe govorila da je glumica koja samo radi svoj posao.

"Ona i Gaga nisu imali dece, ali su mnogo novca anonimno poklanjali sasvim nepoznatoj deci za školovanje ili lečenje", zaključila je Panićeva.

Dijelove iz knjige čitala je glumica Irina Dobnik koja živi i radi u Italiji.

Anita Panić počela je karijeru na Radiju Beograd, a potom je dvije decenije radila na Televiziji Beograd kao tv-urednik, scenarista, reditelj, pri čemu je realizovala više od 100 dokumentarnih emisija i filmova.

Autor je nekoliko dramskih tekstova, filmskih scenarija, feljtona, kao i monografije o glumcu Petru Kralju.

Član je Udruženja filmskih umetnika Srbije, živi i radi u Beogradu kao slobodni umjetnik.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)