Zaživjeće u aprilu

Predstavljen sistem za elektronsko izdavanje dozvola

19:17, 21.01.2020.
Izvor: ATV
Sistem za izdavanje elektronskih dozvola u Srpskoj zaživjeće u aprilu. Investitor, fizičko ili pravno lice, sa svog mobilnog telefona, gdje god se nalazi, moći će da podnese zahtjev za dozvolu. 

"Cilj nam nam je prevashodno i interes da svi investitrori kako domaći, inostrani i fizička lica mogu lakše ostvariti svoja prava. Za elektronsko izdavanje građevinskih dozvola treba da zaživi i elektronski potpis. Već je nadležno Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo je već na putu donošenja podzakonskih akata, izbor sertifikacionog tijela za uspostavljanje elektronskog potpisa", kaže Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

Izdavanje elektronske građevinske dozvole trebalo bi da privuče nove investicije. Banjaluka i Gradiška su prošle testnu fazu.

"Ovo je korak naprijed. Prevođenje cijelog posla koji već sada imamo u Gradskoj upravi u papirnatom obliku u elektronski oblik. Zahvaljujem na izboru Banjaluke i Gradiške kao pilot projekata, to je najzahtjevnije jer smo najveća lokalna zajednica", rekao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

"Da ćemo omogućiti da zaista naši privrednici i građani ne budu taoci administrativnih procedura nego da zaista na jedan jednostavan suvremen i brz, moderan način dolaze do realizacije svojih razvojnih projekata", kaže Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške.

Riječ je o projektu za poboljšanje poslovnog okruženja i konkurentnosti kojim je obuhvaćena i reforma javne uprave u BiH. Britanska ambasada donirala je 7,7 miliona dolara za cijelu BiH, u kojoj je reformisana 21 lokalna zajednica. Zahvaljujući njemu otvoreno je 329 novih radnih mjesta u BiH.