Istočno Sarajevo

Predloženo da policija stalno bude na putevima gdje su česte saobraćajne nezgode

  • 30.06.2020. 13:54

Skupština grada Istočno Sarajevo usvojila je danas informaciju o stanju bezbjednosti na području grada za prošlu godinu, u kojoj se predlaže kontinuirano prisustvo policije na magistralnim putevima na kojima se događaju saobraćajne nezgode.

Načelnik Policijske uprave Istočno Sarajevo Branimir Šehovac rekao je novinarima da je stanje bezbjednosti na području grada Istočno Sarajevo, prema svim statističkim pokazateljima, zadovoljavajuće, čemu je doprinijela realizacija projekta video-nadzora, osnivanje Foruma za bezbjednost, osnivanje policijskih stanica Istočna Ilidža i Istočni Stari Grad, kao i formiranje Staničnog odjeljenja policije na Trebeviću.

On je naglasio da uvijek ima prostora da se saradnja Gradske i Policijske uprave nastavi i unaprijedi zajedničkim projektima i da stanje bezbjednosti bude još bolje, a da se građani osjećaju bezbjednije.

Šehovac je podsjetio i na teško ubistvo Miloša Ostojića, koje se dogodilo početkom prošle godine, te naglasio da zajedno sa Upravom za teški kriminalitet rade na pronalasku počinioca.

Zamjenik gradonačelnika Istočnog Sarajeva Danko Vučetić istakao je da je zajednički projekat video-nadzora, koji je realizovan sredstvima grada, dao rezultate, a nastavljen je postavljanjem uređaja za noćno osmatranje /IC uređaj/ na važnim kontrolnim tačkama.

Vučetić je naglasio da se u narednom periodu, zbog migrantske krize, mora raditi na tome da se na području grada stacionira odjeljenje antiterorističke jedinice.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić naglasio je da su danas usvojene i informacije o radu Poreske uprave, područnih jedinica Istočno Sarajevo, Pale i Sokolac.

Lučić je naglasio da u ovoj godini naplata naknada i taksa neće biti ostvarena kao u 2019. godini, ali se nada da će uskoro biti prevaziđena i ova kriza.

On je istakao da Skupština grada traži od gradonačelnika Nenada Vukovića da u skorije vrijeme zatraži sastanak sa direktorom Poreske uprave da bi razgovarali o problemima raspodjele sredstava od PDV-a i poštovanju odluka Skupštine grada Istočno Sarajevo.

Lučić je naglasio da Poreska uprava ne poštuje odluku Skupštine grada Istočno Sarajevo za prikupljanje sredstava komunalne takse.

On se osvrnuo i na raspodjelu kreditnih sredstava MMF-a koje je dobila Republika Srpska, ističući da je grad Istočno Sarajevo dobio svega 226.000 KM, umjesto 550.000 KM.

Lučić je podsjetio da je prije desetak dana održan sastanak Predsjedništva Saveza opština i gradova Republike Srpske, na kojem je usaglašen prijedlog raspodjele 30 miliona KM sredstava MMF-a, gdje bi se kao kriterijum uzeo koeficijent raspodjele PDV-a, uticaj virusa korona na privredu lokalnih zajednica, razvijenost opština.

"Nadali smo se da ćemo kao grad dobiti sredstva koja nas sleduju, a to je 550.000 KM, što bi gotovo zadovoljilo potrebe jer punjenje budžeta od februara do danas ne ide planiranim tempom, s obzirom na uticaj epidemije", rekao je Lučić.

On smatra da je raspodjela "tendenciozna, partijska i nisu uvaženi kriterijumi Saveza opština i gradova", te traži da se ove nepravilnosti isprave i da se svaka lokalna zajednica posmatra na jednak način.

Skupština grada Istočno Sarajevo donijela je odluku o spajanju Javnog preduzeća "Gradski radio" i "Media marketa", odnosno televizije "OSM", kao i odluku o izmjeni i dopuni odluke o osnivanju "Gradskog radija" i odluku o izmjeni i dopuni Statuta ove medijske kuće.