Godišnjica

Prebilovci su drugi Jasenovac

  • 06.08.2019. 19:20

Prebilovci su drugi Jasenovac, čulo se danas iz ovog mjesta pokraj Čapljine. Tamo je, u Drugom Svjetskom ratu, od ustaške ruke,  zvjerski ubijeno više od 800 mještana, najviše žena i djece.  Ustaše su ubijale na kućnom pragu, ili su žive ljude bacali u jamu Šurmanci. Njima, svetim novomučenicima prebilovačkim i donjogercegovačkim danas je služen parastos u Hramu Vaskrsenja Hristovog. 

"Naučili smo iz žrtve ovih mučenika nauičili smo kako da preobrazimo našu bol, našu tugu, naš strah, kako da preobrazimo u život, rados, vjeru i bogobojažljivost", kaže episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije.

Žrtve nisu dugo počivale  u miru, jer je Ustaški zločin ponovljen u junu  devedeset i druge godine, kada su pripadnici HVO minirali kriptu sa kostima žrtava koje su bile izvađene iz jama i sahranjene. Žrtve dvostrukog zločina   spokoj su pronašle u Hramu, koji je, poručuje Vladika Hercegovački, simbol pobjede života nad smrću. Oni koji su došli da odaju počast žrtvama, kažu, ne ponovilo se nikada i nikome. 

- Ovdje smo došli da s epoklonimo žrtvama Drugoog svjetskog rata. Neponovilo se više. Omladina treba da zna i da pamti. Nama na zdravlja pokoj duši mrtvima.

- Osjećam jednu ljudsku i moralnu obavezu prema onima koji nisu sa nama jer ko zaboravi pretke onda j ebolje da ne postoji. 

- Mislim da je ovaj hram simbol našeg stradanja ovdje, ali i našeg vaskrsenja. I takva je čitava dolina Neretve.  I stradala ali i vaskrsla. Kao i ovaj hram, kažu građani.

Hram u Prebilovcima koji je sagrađen u znak sjećanja na 4 hiljade Srba donje Hercegovine stradalih u Drugom svjetskom ratu, osveštan je u avgustu 2015. godine. Sagrađen je uz dobru volju, razumijevanje i pomoć tadašnjeg predsjednika Srpske Milorada Dodika i zahvaljujući donacijama Srba u dijaspori.

Тагови: