Duh mediterana

Praznik mimoze u Trebinju

19:26, 16.02.2019.
Izvor: ATV
Thumbnail
Mimoza je zamirisala pod platanima. Karneval praćen muzikom i pucnjima trombonjera u čast ovog cvijeta stigao je u Trebinje. 

Mimoza, novljanske mažoretke i gradska muzika iz Herceg Novog prošetali su ulicama Trebinja i donijeli duh mediterana i primorja na jug Republike Srpske u svemu im je pomoglo i ovo jako hercegovačko sunce. 

"Božanstven osjećaj mimoza u Trebinju. Kada se spoje more, mimoza i Leotar da li ima ljepšeg osjećaja.
 Divno zaista lijepo okupljanje i rado posjećujemo ovu manifestaciju", kažu građani.

Komšije iz Herceg Novog kažu da su se dobro proveli. Ističu da dolaze svake godine a hercegovačko gostoprimstvo je to što ih stalno vraća na jug Srpske. 

"Ljudi su ovdje jako divni i svaki put nas fino prime i dočekaju i nama je veliko zadovoljstvo doći posjetiti Trebinje", kaže Teodora Mračević, mažoretkinja.

"Trebinje nam je jedan od omiljenih gradova i blizu smo i uvijek je veliko interesovanje", kaže Đorđe Vlahović, Gradska muzika Herceg Novi.

Praznik mimoze drži tradiciju već pola vijeka. Ipak dosta je duža tradicija dobrih komšijskih odnosa Trebinja i Herceg Novog kažu njihovi čelnici.

"Sigurno su izuzetni odnosi opštine Herceg Novi i Grada Trebinja, mi smo ipak jedan narod granica nama puno ne znači", kaže vd gradonačelnik Trebinja, Mirko Ćurić.

"Ja očekujem da ćemo tu saradnju i nastaviti i dalje na korist i zadovoljstvo i građana Trebinja i građana Herceg Novog", kaže Stevan Katić, predsjednik opštine Herceg Novi.

Pedeseti Praznik mimoze u Herceg Novom ove godine traje 50 dana. Počeo je prije dvije sedmice a završiće se 23 marta velikim karnevalom i spektakularnim koncertom.