Generalni štrajk

Prazne školske klupe u dva kantona u Federaciji BiH

  • 02.09.2019. 09:20

U većem dijelu Federacije BiH /FBiH/ danas je počela nova školska godina, ali klupe u školama u Zapadnohercegovačkom kantonu i Unsko-sanskom kantonu /USK/ biće prazne.

U Zapadnohercegovačkom kantonu nastava u osnovnim i srednjim školama trebalo bi da počne 9. septembra, pišu federalni mediji. 

U školske klupe neće sjesti ni učenici u školama Unsko-sanskog kantona zbog generalnog štrajka prosvjetnih radnika, a s obzirom na to da Vlada USK i nadležni sindikati nisu uspjeli postići dogovor, nije poznato kada će nastava uopšte i početi. 

Nastava 9. septembra počinje i za učenike Srednje strukovne škole "Silivija Strahimira Kranjčevića" u Livanjskom kantonu, a to važi i za prvačiće u Posavskom kantonu. 

U školama na području Kantona Sarajevo bilježi se blago povećanje broja učenika upisanih u prvi razred osnovne škole, a riječ je o oko 4.000 prvačića. 

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke i ove godine sa svim kantonalnim ministarstvima obrazovanja potpisalo je ugovore o finansiranju i sufinansiranju nabavke besplatnih udžbenika, i to za učenike drugih razreda devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja, prvenstveno za one koji su u stanju socijalne potrebe. 

Iz budžeta FBiH za ovu godinu izdvojeno je 600.000 KM. 

Zimski raspust u većem dijelu FBiH počeće 31. decembra i trajeće do 29. januara, dok u školama koje održavaju nastavu po hrvatskom planu i programu zimski raspust počinje sedam dana ranije i u tim školama đaci imaju proljećni raspust. 

Nastava u svim školama treba da bude završena najkasnije do 19. juna naredne godine.