Pravoslavna Nova godina u Srpskoj se dočekuje sa istim žarom kao i međunarodna

  • 12.01.2020. 20:17

Razlike nema, pravoslavna Nova godina u Republici Srpskoj se dočekuje sa istim žarom kao i međunarodna.

Euforija već uveliko vlada. Organizovanog dočeka ima u više gradova i opština širom Srpske. Banjalučani će novu godinu po Julijanskom kalendaru dočekati uz etno senzaciju i grupu Iskon iz Srbije koja će zapjevati u porti Hrama Hista Spasitelja.

Najveše je onih koji kažu da je najbolje u krugu najbližih.

Biće veselo i na jugu. Hercegovci poručuju, nova godina po Julijanskom kalendaru bliža je srcu.

Bane Moićević sutra naveče će zapjevati pod platanima. Komšije sa primorja se nisu mnogo potrudile kada je u pitanju ovaj

"Očekujemo da ćemo kao i za međunarodnu Novu godinu da okupimo veliki broj naših sugrađana na trgu ali i gostiju iz obližnjih mjesta kao i turista", kaže Žarko Vico, iz TO Trebinje.

Po prvi put u posljednjoj deceniji organozovang dočeka ima i u Bileći, tamo će zapjevati Lukijan Ivanović. Dok će Dobojlije uveseljavati Tina Ivanović.

I Teslićani su spremni da novu Julijansku godinu dočekaju kako to dolikuje.

"Narednu pravoslavnu Novu godinu tradicionalno dočekujemo na trgu opštine Teslić, ove godine uz ja mislim najveće ime do sada to je YU grupa koja će da nastupa i da uveseli naše sugrađane", kaže Suzana Lipovčić, v.d. direktora Turističke organizacije Teslić.

Dobre zabave neće faliti ni na istoku Srpske. U Istočnom Novom Sarajevu zapjevaće Sergej Ćetković i to na lokaciji budućeg trga “Srbija”.

Kao i uvijek dobra zabava širiće se olimpijskom ljepoticom. Na Jahorini će pjevati Darko Lazić.

"Trudiću se maksimalno da bude dobra atmosfera i da ljudi budu zadovoljni", kaže pjevač Darko Lazić.

Tradicionalno, u većini hramova širom Republike Srpske u ponoć će se služiti moleban povodom nove godine po Julijanskom kalendaru.