Sutra neradni dan u Srpskoj

Pravoslavna Nova godina: Evo kako je nastala i zašto je slavimo 14. januara

  • 13.01.2021. 08:10

Srpska, Ruska i Gruzijska pravoslavna crkva, Sveta Gora i Јerusalimska patrijaršija, koje poštuju julijanski kalendar, u ponoć će dočekati Novu godinu.

Ove crkve, 14. januara po gregorijanskom, odnosno 1. januara po julijanskom kalendaru, obilježavaju Obrezanje Isusa Hrista i praznik Svetog Vasilija Velikog.

U Hramu Svetog Save na Vračaru, povodom pravoslavne Nove godine, u ponoć će biti služena liturgija i moleban za blagoslov novog ljeta Gospodnjeg.

- Godina koja je za nama bila je godina ozbiljnih iskušenja, a naš narod se našao pred ozbiljnim ispitom - ispitom vjere i trpljenja, ljubavi i smirenja - objavljeno je na sajtu Hrama Svetog Save.

Iz Hrama podsjećaju da je ta svetinja i u teškim vremenima dovršena.

Podsjećamo, u Republici Srpskoj je sutra neradni dan povodom pravoslavne Nove godine.

Tokom praznika neće raditi republički organi i organizacije, organi jedinica lokalne samouprave, javna preduzeća i ustanove i drugi koji Novu godinu obilježavaju po julijanskom kalendaru.

Tradicija obilježavanja julijanske Nove godine postoji i u nekim njemačkim kantonima u Švajcarskoj (Alter Silvester), kao i u nekim dijelovima Galske zajednice u Škotskoj.

Julijanski kalendar je uveo rimski imperator Julije Cezar 45. godine prije nove ere i koristio se u cijeloj Evropi do 16. vijeka, kada je počeo postepeni prelazak pojedinih država na gregorijanski kalendar.

Na Prvom vaseljenskom saboru u Nikeji 325. godine hrišćanska crkva je prihvatila julijanski kalendar kao zvaničan.

Tvorac kalendara je grčki astronom Sosigen, na inicijativu Julija Cezara, po kojem kalendar i nosi ime.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок