Preinačena prvostepena presuda

Pravobranilaštvo Srpske dobilo spor protiv privrednog društva "Linija voća"

  • 22.03.2019. 16:30

Pravobranilaštvo Republike Srpske dobilo je spor za naknadu izgubljene dobiti, vrijedan 1.515.885,04 KM protiv privrednog društva "Linija voća d.o.o Banjaluka", a zastupajući imovinske interese Srpske. 

Pravosnažnom presudom Višeg privrednog suda u Banjaluci, preinačena je prvostepena presuda Okružnog privrednog suda u Banjaluci, a tužbeni zahtjev privrednog društva u potpunosti odbijen.

Tužilac "Linija voća d.o.o Banjaluka" je tražilo naknadu izgubljene dobiti jer se kao koncesionar nije moglo upisati u posjed poljoprivrednog zemljištva, na kojem je imao namjeru da obavlja istoimenu djelatnost. 

Međutim, tužbeni zahtjev nije dokazan iz razloga što je privredno društvo neometano koristilo poljoprivredno zemljište i što je ostvarilo prava na podsticaje Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, po osnovu prava iz koncesionog ugovora.

Viši privredni sud u Banjaluci se saglasio sa žalbenim navodima Pravobranilaštva RS i ovom prilikom je zaključio da nema odgovornosti Srpske koja je bila predmet tužbenog zahtjeva.