Novi podaci na vozačkim dozvolama

Pravilnik o vozačkoj dozvoli donio brojne novine

19:20, 16.02.2019.
Izvor: ATV
Thumbnail
Ako vozački ispit položite u vozilu s automatskim mjenjačem, kasnije zaboravite vožnju s manuelnim. Saobraćajna policija vrlo lako će sve da provjeri - ta informacija, od sada, biće na vozačkim dozvolama. 

“Licu koje je osposobljavanje i ispit za vozača obavljalo na motornom vozilu sa automatskim mjenjačem se u rubrici "Napomena" unosi izraz "Automatski prenos" i upisuje kod "10.02."" piše u novom pravilniku.

U roku od tri mjeseca moraće da se podnese zahtjev za izdavanje vozačke dozvole, nakon što se položi vozački ispit a nadležne službe moraju da je izdaju najkasnije za 15 dana.  Zakon je već propisao da vozaču B kategorije, koji taj status ima do dvije godine, četiri kaznena boda oduzimaju vozačku dozvolu, a pravilnik je sada propisao proceduru za dobijanje nove. Takav vozač polagaće ispočetka, ali mu se priznaje ranija obuka.

"U suštini, ova odredba je preuzeta iz Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja s ciljem da se jednostavno poveća bezbjednost mladih vozača, odnosno najmljađih učesnika u saobraćaju, jer evo i podaci za 2018. govore da je u Republici Srpskoj najrizičnija kategorija učesnika u saobraćaju su mladi od 21-30 godina starosti", kaže Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske.

Novim Pravilnik donosi i nova pravila kada je u pitanju fotografija na vozačkoj dozvoli. Vozači koji iz vjerskih ili nekih drugih razloga nose maramu, šešir ili kapu, mogu se tako i fotografisati ali pod uslovom da im se vidi cijelo lice. Vozač je dužan i ponovo da se se fotografiše  ako je došlo do promjene fizičkih karakteristika na licu, poput brade ili nošenja naočala.