Doboj

Poziv za učešće u programu podrške projekata mladih i žena

  • 21.01.2020. 18:14

Javni poziv, koji je Gradska uprava Doboj objavila za učešće u CEFE programu podrške preduzetništvu, čija su ciljna grupa mladi do 30 godina i žene, otvoren je do 21. februara, rekao je Srni direktor dobojske Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Aleksandar Goganović.

Goganović je ukazao da CEFE program podrške preduzetništvu predstavlja pilot-projekat u Doboju koji treba da ukaže da li su mladi u ovoj lokalnoj zajednici zainteresovani da se dokažu kao samostalni privrednici.

“Ukoliko se pozitivno potvrde naša očekivanja, imamo namjeru da u budućnosti sa Ambasadom SAD u BiH proširimo ovaj program i povećamo obuhvat korisnika i finansijska sredstva”, najavio je Goganović.

Goganović je naveo da će kroz ovaj program polaznicima biti osigurana obuka u jačanju ličnih preduzetničkih kapaciteta, podrška u izradi poslovnog plana i tehnička podrška u registraciji i pokretanju preduzeća.

“Kao početni kriterijum biće razmatrano koliko je aplikant ozbiljno pristupio poslovnoj ideji i njena održivost na tržištu, kao i perspektiva da u budućnosti preraste početni nivo mikropreduzeća”, rekao je Goganović i upozorio da neće biti razmatrane poslovne ideje kao što su proizvodnja alkoholnih pića i duvanskih proizvoda, koji imaju negativan uticaj na ljudsko zdravlje ili životnu sredinu.

On je naveo da će program biti realizovan u nekoliko koraka, te da se u prvoj fazi bira oko 25 aplikanata sa najperspektivnijim poslovnim planom koji će sa CEFE trenerima raditi na njihovoj razradi i pripremati se za prezentaciju pred stručnom komisijom koja će izabrati dva najbolja poslovna prijedloga.

Goganović je rekao da tročlanu komisiju čine predstavnik CEFE trenera, Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća grada Doboja i nezavisni ekonomski ekspert, te da je 15. jul predviđen kao rok za potpisivanje ugovora sa dva najperspektivnija aplikanta koja će dobiti finansijsku podršku od po 5.000 KM i ući u drugu fazu programa.

“Druga faza obuhvata ukupno 24 aplikanta, odnosno po dva najbolja iz 12 lokalnih zajednica u BiH”, rekao je Goganović i pojasnio da se CEFE program realizuje u 12 lokalnih zajednica u BiH u saradnji sa Udruženjem trenera CEFE u BiH i podršku Ambasade SAD u BiH.

On je otkrio da će u drugoj fazi biti izvršena nova selekcija od ukupno 24 korisnika, te da će dva ili četiri najbolja dobiti dodatnu finansijsku podršku i dugoročnu mentorsku podršku kroz Mrežu podrške preduzetništvu.

Goganović je kao dobru stranu ovog programa izdvojio to što korisnici koji ne prođu u drugi fazu imaju već pripremljene poslovne projekte da apliciraju na druge startap programe.

On je naglasio da će svi dobri projekti imati podršku gradske Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća.

“Već sam razgovarao sa gradonačelnikom Doboja Borisom Jerinićem i poslanicima iz Doboja u Narodnoj skupštini Republike Srpske i Parlamentu BiH, kako bi kod svih relevantnih institucija pronašli način da u Doboju budu realizovani perspektivni projekti”, rekao je Goganović.

Goganović je istakao da prijave po ovom javnom pozivu mogu biti predate do 21. februara u prostorijama Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća grada Doboja, Nemanjina ulica broj 20, ili putem elektronske pošte /agencijadoboj@gmail.com/.

Predstavnici Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Doboj i Udruženja trenera za razvoj konkurentskih preduzetnika putem vježbe – CEFE BiH potpisali su 26. decembra ugovor o saradnji i udruživanju finansijskih sredstava od ukupno 30.000 KM, namijenjenih za realizaciju programa podrške startap projektima mladih.