Pozitivna priča iz Petrovca: Volonteri čiste grad, možda u funkciju stave i gradski bazen

  • 25.07.2020. 13:12

Opština Bosanski Petrovac ovih dana provodi volontersku akciju, u saradnji sa Vijećem mladih u ovom gradiću i svim volonterima koji se svakim danom pridružuju, sa ciljem da bude uređeno što više lokacija na teritoriji opštine.

Jedna od najzanimljivijih lokacija u gradu koja je već uređena je gradski bazen koji bi ukoliko to tehnički uslovi dozvole, čak mogao početi i sa radom na radost svih stanovnika ove, ali i okolnih opština. 

Naime, riječ je u bazenu koji ima dimenzije dvostrukog olimpijskog i u kojem bi u ljetnom periodu mogli uživati svi stanovnici ove i drugih okolnih opština, a što bi moglo pokrenuti turizam u ovom krajiškom gradiću, koji pored toga ima i brojne druge turističke potencijale. 

Takvu šansu prepoznala je opštinska adimnistracija na čelu sa načelnikom Dejanom Prošićem, koji i stoji u prvim redovima ove volonterske akcje i ravnopravno čisti odabrane lokacije sa drugim volonterima. Otvaranje ovog bazena bi, po informacijama, moglo da se dogodi već 1. avgusta, i to bi bilo prvo stavljanje u funkciju tog objekta nakon skoro 26 godina. Dakle, taj objekat je skoro tri decenije predstavljao ružnu sliku grada.

Prošić je rekao da je opština zajedno sa volonterima, u prva dva dana volonterske akcije, u potpunosti očistila bazen te će u narednom periodu tražiti mogućnost da se on i stavi u funkciju.

"Željeli smo da sa volonterskom akcijom napravimo jedinstvenu i lijepu priču u Bosanskom Petrovcu, da pokažemo da postoje osobe, a prvenstveno mladi ljudi koji su motivisani da rade besplatno na uljepšavanju i uređenju svoje lokalne zajednice. Prva dva dana smo čistili bazen, sad nam slijede ostale lokacije u gradu. Narednih dana ćemo zajedno sa Komunalnim preduzećem raditi na iznalaženju mogućnosti da se gradi bazen stavi u funkciju, kako bi naši sugrađani kao nekad imali svoj bazen. U slučaju da tehnički ne bude moguće bazen staviti u funkciju, sigurno ćemo naći neku drugu funkciju za ovu lokaciju, kako ne bi ponovo u budućnosti bila zapuštena", rekao je Prošić.

Inače, u Bosanskom Petrovcu je bilo planirano da velika volonterska akcija bude održana u periodu od 15.-22.07. ove godine, prilikom koje bi se radilo na uređenju sedam lokacija u ovom gradu i gdje bi dnevno na volonterskoj akciji bilo oko 200 volontera. Nažalost zbog novonastale situacije taj plan nije bilo moguće ostvariti u tom kapacitetu, ali volonteri se nisu obeshrabrili, te se u Petrovcu trenutno održava volonterska akcija, u manjem obimu.

"Planirali smo da imamo veliku volontersku akciju, gdje bi imali goste iz cijele BiH i nekoliko država iz regiona. Shvatili smo da zbog cijele situacije to nećemo uspjeti, odlučili smo se da zajedno sa lokalnim volonterima radimo na istoj volonterskoj akciji. Ponosan sam što smo za sada uspjeli našu ideju realizovati i što ćemo u sljedećih nekoliko dana skupiti veliki broj volonterskih sati", istakao je Adnan Družić, koordinator projekta.

Volonterska akcija u Bosanskom Petrovcu je počela 20. jula i trajaće sve do 26. jula ove godine. Tom prilikom će se raditi na čišćenju bazena, zatim na uređenju dvorišta osnove i srednje škole i čišćenju Partizanskog groblja. Posljednje aktivnosti u sklopu volonterske akcije biti će na Oštrelju, gdje će se uređivati ovo poznato izletište.

"Tokom naših aktivnosti, pet dana ćemo biti u Bosanskom Petrovcu, a subotu i nedelju idemo na Oštrelj. Planiralo je da u subotu radimo na uređenju Oštrelja, a kao završnu aktivnost, isto veče imati ćemo turnir u uličnoj košarci i besplatan roštilj za sve učesnike. Nedelju, koja je posljednji dan naše volonterske akcije ostavili smo kao porodični dan, da naši sugrađani taj dan iskoriste za porodično druženje na Oštrelju. Također važno je istaknuti da se tokom cijele volonterske akcije, pridržavamo svih propisanih epidemioloških mjera", istakla je Selma Balić, koordinatorka volonterske akcije.

Pored toga, treba naglasiti i da se ova volonterska akcija provodi u sklopu projekta "Zajedno za mir", koji finansira USAID-ov program PRO-Budućnost.

(opcija.net)