Kod sela Nudo gori punih pet dana

Požari u Hercegovini

  • Извор: АТВ
  • 29.07.2021. 20:41

Granični pojas između BiH i Crne Gore kod sela Nudo gori punih pet dana.

Ovaj požar gori već danima, za ovih nekoliko dana izgorjele su velike površine šume, nekoliko puta zaprijetio je i kućama.

Svako malo vatra se približi nekom domaćinstvu pa su mještani i dan i noć sa brentačama na leđima.

"Treći put mi je ovo za deset godina da gasimo, isti slučaj isto sve, narod, pijedinci koje treba odmah osuditi za ovo i završiti priču", kaže Slobodan Kujačić.

"Gori evo ovo od juče, od pet sati, onda tu granica kuča gore kuća dole", kaže Nenad Bratić.

"Otići će dosta šume, ali kuće i živote je važno sačuvati", rekao je Boro Bulajić.

Sela koja su u plamenu i dimu nalaze se na teritoriji Crne Gore, tu teritoriju pokrivaju vatrogasci iz Nikšića koji su udaljeni 60 kilometara. Kuće je spasilo petnaestak vatrogasaca Vatrogasne jedinice Lastva kod Trebinja. Stalno patroliraju.

"Sinoć u  3 i 15 smo zaprimili dojavu od Granične policije Crne Gore i izašli smo na lice mjesta jer je bio ugrožen Granični prelaz Nudo", rekao je Miloš Vučurević, komandir VJ Lastva.

Crnogorci su pokušali i iz vazduha gasiti ovaj požar, ali čini se sve je bilo uzaludno. Izgorjele su ogorome površine a i dalje gore.

"Velik su razmjere, do 3 ili 4 kilometra. Uzrok, šta može biti? Uzrok svih požara na našim terenima je je ljudski faktor i tako je u selu Nudo ljudiski faktor, koji je uz put zapaljen i proizveo je ovo što je proizveo", dodaje Miloš.

Ako je suditi po broju intervencija požarna sezona u Hercegovini se zahuktava. Samo juče su u Nevesinju u razmaku od pola sata izbila tri požara, Gačani su branili dva sela, a predaha nije bilo ni za ostale vatrogasce najjužnije regije.

"Četiri, pet požra od Trebinja do Nevesinja je svakodnevno, to je neki prosjek, ali brzo su gašeni u prvom danu, imali smo 3 ili 4 požara većih razmjera koji su tinjačli 2 ili 3 dana. U Ljubinju je bilo štete na pomoćnim objektima? U Ljubinju je bilo u tri navrata pomoćni objekti su gorjeli, rekao je Radoslav Prelo", CZ regija Trebinje.

I ovaj put najbolji saveznici vatri su nepristupačan teren i nezapamćene vrućine, pojavi se i vjetar koji dodatno zakomplikuje situaciju. I dalje se šalju apeli „Ne palite vatru na otvorenom pogotovo sada kada i onako sve gori od visokih temperatura“.

Тагови:
  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм