Požar se širi u selima oko Trebinja

  • 29.07.2020. 19:21

Neprespavana noć i dva neizvjesna dana su iza trebinjskih vatrogasaca i mještana nekoliko sela. Jučerašnja manja vatra u naselju Banjevci pretvorila se u kilometasku požarnu liniju koja je zaprijetila selima Necvijeće, Budoši i Jasen.

"Jeste li umorni, koliko dugo ste na terenu, kakvo je stanje? Pa jedno petnestak sati, a stanje je alarmantno, spavali smo možda 2 sata", rekao je Radoslav Traparić, predsjednik MZ Mosko.

"Kakvo je stanje u Budošima? Od sinoć nije dobro, gorijelo je od Necvijeća sada je prešlo ovamo? Da li se plašite za imovinu i kuće? Još uvijek ne, ali ako bude napredovao požar nije svejedno", istakao je Rade Begenišić, selo Budoši.

Nije svjedno ni vatrogascima jer je vatri najveći saveznik bio vjetar pa se stihija brzo širila. U nekim momentima plamen je dostizao visinu i do 20 metara.

Vatra je bila došla i do magistralnog puta Trebinje-Bileća. Vatrogasci i mještani ulagali su napore da vatra ne pređe na drugu stranu i ugrozi planinu Leotar. Zbog gustog dima saobraćaj na ovoj dionici puta odvijao se otežano. 

Posebno otežano je bilo u Milima kada su se iz plamena začule eksplozije. Vatrogasci kažu da su strahovali za svoje živote, Radovan je vatrogasac skoro 40 godina ovako nešto kaže ne pamti.

"Mine, bombe, municija sve živo kao da je rat ne smije se prići. Moramo držaati pored puta ovaj dio da ne bi prebacilo a stalno puca, bombe, to je narod bacao", naglasio je Radovan Crnogorac, vatrogasac.

"Teško jeste i ova vrućina još na taj sav teret, ali eto ljudi se nose i bore i odgovorno rade", istakao je Spaso Rosić, komandir TVJ Trebinje.

Zbog alarmantnog stanja na požarištu, jutros je zasijedao i gradski Štab za vanredne situacije. Jedino rješenje su vidjeli u helikopteru pa su se odmah obratili Helikopterskom servisu Republike Srpske. Potvrdan odgovor odmah je stigao, a i helikopter je u Trebinju bio za nekolika sata. Stigli su i čelnici Civilne zaštite, kažu Hercegovini će biti na raspolaganju cijelo ljeto.

"Onoga trenutka kada se završe i kada se požar stavi pod kontrolu, pripadnici Helikopterskog servisa i sa ljudstvom i sa opremom i materilajno-tehničkim sredstvima ostaju na raspolaganju Hercegovini, Vlada je donijela odluku", rekao je Milan Novitović, v.d. direktora Civilne zaštite Republike Srpske. 

"Najvažnije je naravno sačuvati živote naših sugrađana, a tu je Helikopterski servis da nam pomogne u najvećoj mogućoj mjeri", naglasio je Stevan Bekan, načelnik Štaba za vanredne situacije Trebinje.

I ovaj požar izazvan je ljudskim faktorom pa i policija ovdje ima pune ruke posla. Za manje od 24 časa izgorjele su velike površine na brdima oko Trebinja.  

Тагови:
  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина