Važan projekat

Povezivanje djece sa Kosmeta i Srpske izrodilo prijateljstva

  • 22.06.2019. 19:12

Elena iz Prijedora i Anja iz Velike Hoče danima su nerazdvojne. Od prvog susreta, prije nekoliko dana, rodilo se neraskidivo prijateljstvo, kažu djevojčice. Sutra se rastaju, ali to, pričaju, nije zbogom već doviđenja.

“Ostvarile smo veliko prijateljstvo. Planiramo ostati u kontaktu da se čujemo uvijek. Sviđa mi se kod nje zato što smo se jako brzo sprijateljile i imam osjećaj kao da se poznajemo već dugo godina”, kaže Elena Đukić iz Prijedora.

“Pravi prijatelj, jako mi je drago što sam je upoznalai vrlo je gostoprimljiva i dobra. Veoma je velika razlika, pošto tamo imam malo drugarica, a ovde se družim sa Elenom, igramo se i imam mnogo drugova”, kaže Anja Spasić iz Velike Hoče.

Elenina i Anjina priča najbolje pokazuje koliko je važan projekat povezivanja djece iz Republike Srpske i Kosova i Metohije. Potrudili smo se da mališanima vratimo osmijeh na lice i da im, u ovih nekoliko dana koliko su kod nas, pokažemo koliko ih volimo, kažu u Odboru za pomoć Srbima sa Kosova i Metohije. 
Zaboravili su sve nedaće i probleme koji ih okružuju u posljednjih nekoliko godina, ne samo oni, već i mi, kažu nastavnici koji su stigli u pratnji.

“Naša dečica se vraćaju sa osmehom na licu, nose lepe uspomene i puni su utisaka”, kaže Goran Jović, direktor Osnovne škole "Ugljare" iz Kosovskog polja.

“Ova djeca su ovdje doživjela slobodu. Doživjela su ono što nemaju na Kosovu i Metohiji, toliku toplinu. Evo sada kada ih pitam bi li ostali još, bi. Znači, svi u glas da bi ostali, da im je lijepo u Republici Srpskoj i to nam je bio cilj. Cilj nam je bio povezivanje, povezivanje srpskog naroda preko porodica, preko djece", kaže Milorad Arlov, predsjednik odbora za pomoć Srbima sa Kosova i Metohije.

Djeca sa Kosmeta se sutra vraćaju kućama. Iz Republike Srpske će, pričaju, ponijeti najljepše uspomene i prijateljstva koja će, obećavaju, čuvati. Elena i Anja s početka priče kažu - sigurno se opet vidimo. 

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.