Pomoćnik ministra za kulturu Srpske

Povelja i srebrenjak Tanji Đaković

  • 30.11.2018. 12:47

Direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Nenad Novaković uručio je danas povelju i srebrenjak sa likom Petra Kočića pomoćniku ministra za kulturu Srpske Tanji Đaković u znak zahvalnosti koju su ona i resorno ministarstvo pružili nacionalnom teatru Srpske.

Đakovićeva je zahvalila rukovodstvu i ansamblu Narodnog pozorišta na priznanju i istakla da je ova instutucija ambasador kulture Srpske. 

Ona je naglasila da Vlada Srpske i resorno ministarstvo kontinuirano ulažu u pozorišnu umjetnost, kako u programske aktivnosti, tako i u infrastrukturu, te istakla da je u toku realizacija ciljeva koji su postavljeni u Strategiji razvoja kulture Srpske. 

Đakovićeva je navela da je Narodno pozorište imalo veoma uspješnu, 88. sezonu koja je otvorena predstavom "Sabirni centar", koja je dobila brojne nagrade, kao i predstava "Naši dani" Željka Stjepanovića, te istakla uspješan nastup nacionalnog ansambla Srpske u maju u Sankt Peterburgu.

Ona je podsjetila i na nagrade koje su osvojili glumci Zlatan Vidović u Rusiji i Miljka Brđanin na "Sterijinom pozoriju" u Novom Sadu, te naglasila da su to izuzetni uspjesi i da Narodno pozorište sledeće godine ima veoma težak zadatak- da bude još uspješnije nego u ovoj sezoni. 

Đakovićeva je podsjetila da je Narodno pozorište Srpske na nedavnim susretima pozorišta u Brčkom osvojilo šest nagrada i naglasila da je pozorišna umjetnost u Srpskoj jedna od najrazvijenijih. 

"Imamo mlad, talentovan i školovan kadar, ali što je veoma važno imamo kontiunuitet, odnosno dugu tradiciju pozorišne umjetnosti. Kontinuitet u nekoj umjetničkoj grani je veoma važan, jer on omogućava uključivanje kako u lokalne tako i u svjetske tokove", rekla je Đakovićeva, koja je posjetila i malu scenu u Narodnom pozorištu, gdje je u toku sanacija. 

Vlada Republike Srpske izdvojila je oko 350.000 KM za uređenje scene "Petar Kočić" i obnovu zgrade Narodnog pozorišta Srpske. 

Đakovićeva je istakla da je veoma važno osnivanje gradskog pozorišta u Bijeljini, a narednih dana i u Gradišci. 

Novaković je rekao da saradnja i pažnja znači mnogo Narodnom pozorištu Srpske, te da pomoć resornog ministarstva nikada nije izostala. 

Glumica Narodnog pozorišta Srpske Miljka Brđanin rekla je da nacionalni tetar ima razloga za zadovoljstvo ovom sezonom jer su osvojili brojne nagrade. 

"Nagrade su velika satisfakcija i znak da su na pravom putu, da je prepoznat rad i kvalitet, ali je velika odgovornost da nastavite tim putem i da se razvijate", rekla je Brđaninova, koja je osvojila nagradu za najbolju žensku ulogu na nedavnim susretima pozorišta u Brčkom. 

Na 35. susretima pozorišta/kazališta BiH u Brčkom stručni žiri jednoglasno je dodijelio pet nagrada Narodnom pozorištu Srpske, koje je na festivalu izvelo predstavu "Naši dani", autora Željka Stjepanovića, a u režiji Juga Radivojevića. 

Narodno pozorište Srpske osvojio je i nagradu publike, kao i nagrade za najbolju mladu glumicu, kostim, najbolju mušku ulogu, najbolji dramski tekst savremenog pisca iz BiH i za najbolju predstavu.