Slobodan Ujić

Povećan priliv migranata u Tuzlu, smanjen u Bijeljini

14:29, 10.07.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić potvrdio je da u posljednjih osam dana u Tuzlu dnevno dođe 100 migranata.

On je istakao da se pojačanim prilivom migranata u Tuzlu smanjio njihov priliv u Bijeljinu, te pojasnio da se, u zavisnosti od pojačane kontrole granice, na određenim mjestima mijenja i pritisak na neke gradove. 

"Vjerovatno tamo gdje se pojača kontrola granice, oni na drugom mjestu pronađu način da uđu i mijenja se pritisak od grada do grada. U Tuzlu sada dolaze preko Drine iz pravca Bajine Bašte, taj dio prijeđu prema Malom Zvorniku i Bratuncu i iz pravca Sapne i Kalesije", rekao je Ujić za "Avaz. 

O ovoj temi Ujić će danas razgovarati sa gradonačelnikom Tuzle Jasminom Imamovićem. 

Gradsko vijeće Tuzla nedavno je usvojilo i određene zaključke u vezi s migrantskom krizom u tom dijelu BiH, a upućen je i apel da nadležni organi spriječe ilegalne ulaska migranata na teritoriju BiH i da se formiraju odjeljenja za strance u Sapni i Kalesiji. 

Kantonalnom MUP-u sugerisano je da pojača prisustvo policije, pa i specijalaca, posebno u večernjim časovima, sa ciljem zaštite bezbjednosti građana i imovine, te da bidu pojačane policijske kontrole na prilazima u Tuzlu. 

Od Ministarstva bezbjednosti BiH i drugih nadležnih organa traženo je da se pokušaju osigurati sudski tumači za arapski, persijski i urdu jezik radi lakše komunikacije sa migrantima.