Praktična nastava

Potpisani ugovori o praksi između srednjih škola i poslodavaca

  • 12.08.2019. 19:20

U novoj školskoj godini đake 10 srednjih škola u Republici Srpskoj čeka više praktične nastave u privredi, a uz to i džeparac. Za svoj rad, đaci će biti plaćeni po satu provedenom na praksi i to 40 odsto od cijene sata u određenom zanimanju. Do sada je potpisano 17 ugovora, a u Ministarstvu prosvjete i kulture Srpske očekuju da će do septembra taj broj biti i veći. 

“Ono što je važno reći jeste da smo mi na ovaj način iskoračili i da po prvi put provodimo plaćenu učeničku praksu, jer je ovo dio jednog projekta na koji način da se naši đaci stručno edukuju i da imaju stručnu praksu obavljenu kod poslodavca. To je upravo jedan od strateških ciljeva Ministarstva da upisne politike usklađuje sa potrebama tržišta rada i u potrebama, zapravo, za zapošljavanjem nakon što naši đaci završe srednje škole, ako nemaju ambiciju da nastave studij,” kaže Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske.

Vrata svoje firme do sada je otvorilo 14 poslodavaca. Uniforme, mentor, zaštitna oprema, topli obrok, ali i sve ostalo što je potrebno za normalan rad, u toku prakse biće obezbijeđeno srednjoškolcima. Onima koji se najbolje pokažu se smiješi i stalno zaposlenje.

“To je suština priče. To je ono zašto su poslodavci najviše ušli u ovu priču. Znači, nama je cilj da imamo sigurnu radnu snagu. Dio poslodavaca je spreman za nju da uloži i ono što je sigurno, ugovorom je predviđeno da 20 odsto djece dobije posao. Ja sam siguran da će sva djeca koja budu pokazala odgovarajući kvalitet i znanje dobiti svoje mjesto u preduzeću, bez obzira na tih 20 odsto,” rekao je Saša Trivić, Unija udruženja poslodavaca RS.

Obuke mentora su planirane za početak septembra, a provodiće ih Privredna komora Republike Srpske uz podršku Njemačke organizacije za međunarodnu saradnju. Program je kreiran po uzoru na međunarodno priznati model edukacije mentora, uvažavajući preporuke Republičkog pedagoškog zavoda.