Ministarstvo zdravlja

Potpisani ugovori o dodjeli sredstava sa devet ustanova 

  • 28.03.2019. 11:56

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske potpisalo je danas u Doboju ugovore sa devet lokalnih javnih ustanova za dodjelu grant sredstava u ukupnom iznosu 155 hiljada KM u okviru projekta smanjivanja faktora zdravstvenih rizika.

Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Srpske Siniša Janjetović rekao je da se grantovi odnose na usvajanje novih znanja, te promjenu stavova i ponašanja ciljnih grupa stanovništva na području grada kada je riječ o četiri faktora rizika za zdravlje - konzumiranje duvana i alkohola, nezdrava ishrana i slaba fizička aktivnost. 

On je izjavio novinarima da su aplikanti izabrani nakon evaluacije, po javnom pozivu ministarstva iz decembra 2018. godine, i da je rok za primjenu ugovora 15. juni. 

Zamjenik gradonačelnika Doboja Dragan Vasilić rekao je da je ova lokalna zajednica već dvije godine u projektu "Smanjivanje faktora zdravstvenih rizika", tokom koje je formirana Lokalna akciona grupa, usvojen Lokalni akcioni plan, organizovane obuke za implementatore u javnim ustanovama i Gradskoj upravi, te obaviještena javnost o aktivnostima. 

"Mi nastavljamo aktivnost, ovih dana formiraćemo novu lokalnu akcionu grupu i akcioni plan i zajedno sa javnim ustanovama, preduzećima i nevladinim sketorom nastaviti sa onim što je neophodno da se ostvare ciljevi u projektu", rekao je Vasilić. 

On je istakao da su od devet javnih ustanova, danas ugovore potpisali i Predškolska ustanova "Majke Jugović" i Ugostiteljska i trgovinska škola Doboj. 

Direktor Predškolske ustanove "Majke Jugović" Davor Savić rekao je da će u dva projekta od po 15 hiljada KM opremiti objekte kuhinjskim uređajima kako bi unaprijedili ishranu korisnika da bude zdravija, te igraonicama. 

Direktor Ugostiteljske i trgovinske škole Predrag Pašić istakao je da će ugovornim sredstvima manja grupa od 50 učenika biti obučena za edukatore o tome kako napraviti zdrav obrok u zamjenu za brzu hranu, koji će nakon toga raditi vršnjačku edukaciju za oko 350 učenika škole. 

Projekat "Smanjivanje faktora zdravstvenih rizika" sprovodi resorno ministarstvo sredstvima Vlade Švajcarske, uz administraciju Svjetske banke. 

U Doboju je čak 83 odsto učenika starijih razreda osnovnih i srednjih škola probalo alkohol, a 20 odsto povremeno puši, rezultati su istraživanja u kojem je učestvovao 971 učenik, a koje je tokom aprila i maja prošle godine sprovela "Sekons grupa za razvojnu inicijativu". 

Njih 60 odsto redovno jede slatkiše i bijeli hljeb, a gotovo dvije trećine se do sedam puta sedmično bavi fizičkom aktivnošću, istaknuto je u istraživanju. 

Istraživanje je sprovedeno u okviru projekta "Smanjenje faktora zdravstvenih rizika u BiH - dio Projekta Republika Srpska" i obuhvatilo je četiri faktora rizika za zdravlje - konzumiranje duvana i alkohola, nezdravu ishranu, kao i slabu fizičku aktivnost. 

Prema rezultatima istraživanja, 83 odsto učenika probalo je alkohol, 64 odsto povremeno pije, a pet odsto konzumira alkoholna pića svakodnevno. 

Čak 42 odsto roditelja odobrava djeci konzumiranje alkohola, koji je dostupan maloljetnicima, a učenici ga najčešće kupuju u kafićima i klubovima, te prodavnicama. 

Kada je riječ o korištenju duvana, 20 odsto učenika povremeno puši, a 26 odsto puši više od 11 cigareta dnevno. 

Učenici nisu dovoljno informisani o štetnosti duvana, pa 46 odsto smatra da pušenje ne škodi njihovom zdravlju, a 55,4 odsto misli da pušenjem ne škodi drugima u svojoj okolini. 

Ispitanici su naveli da cigarete lako nabavljaju u trafikama, samoposlugama, na pijaci, a da prodavci ne odbijaju da im ih prodaju. 

Kada je riječ o konzumiranju zdrave hrane, 38 odsto učenika nikad ne jede ribu, dvije trećine slabo ili nikad ne jede kuvano povrće, polovina svakodnevno pije gazirane sokove i jede suhomesnate proizvode, a 60 odsto njih redovno jede slatkiše i bijeli hljeb. 

Istraživanje je ukazalo da su bolji rezultati kada je riječ o fizičkoj aktivnosti, tako da dvije trećine ispitanika od četiri do sedam puta sedmično primjenjuje fizičku aktivnost bar po 30 minuta u toku dana, a 82 odsto đaka redovno radi fizičko. 

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)