Dragan Bogdanić

Potpisana regionalna Deklaracija o unapređenju socijalne zaštite

  • 06.11.2018. 14:48

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić potpisao je danas u Beogradu regionalnu Deklaraciju o unapređenju socijalne politike na zapadnom Balkanu, koja je usmjerena ka unapređenju života svih građana, a posebno osjetljivih socijalnih grupa.

Potpisnici deklaracije, usaglašene u okviru konferencije "Inicijativa za socijalnu dimenziju EU integracija", obavezali su se i da će zajednički djelovati kako bi sproveli neophodne reforme u oblasti socijalne zaštite. 

Bogdanić je u izjavi Srni u pauzi konferencije naglasio značaj razmjene iskustava u oblasti socijalne zaštite, kao i u izradi zakonodavstva za tu oblast. 

"Potpisali smo danas ovu deklaraciju i na neki način ćemo svoja znanja i iskustva prenijeti na zemlje regiona, odnosno da vidimo kako oni to rade i šta je to možda bolje riješeno i urađeno u oblasti socijalne zaštite", rekao je Bogdanić. 

Prema njegovim rečima, određen broj lokalnih zajednica Republike Srpske će zahvaljujući današnjoj konferenciji dobiti sredstva njemačke nevladine organizacije ASB. 

Bogdanić je istakao i da će razmjena iskustava, kao i saradnja sa zemljama zapadnog Balkana u oblasti socijalne zaštite biti nastavljena. "Ovo je za sve nas dobro zato što ćemo približiti svoju zakonsku regulativu i način rada", dodao je Bogdanić. 

Prema njegovim riječima, cilj je da zbrinjavanje socijalno osjetljivih grupa bude bolje i pravednije sprovođeno. 

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević rekao je da je zajednički evropski okvir za partnerstvo u oblasti rada i socijalne politike od izuzetne važnosti za sve građane zapadnog Balkana. 

Poslanik Evropskog parlamenta i predsjednik Upravnog odbora ASB-a Knut Flekenštajn rekao je da će u okviru inicijative u narednih 18 mjeseci biti kreiran portfolio od 165 prijedloga projekata u oblasti socijalne zaštite. 

Potpisnici Deklaracije, kako je navedeno u tekstu, obavezali su se da udruže napore u borbi protiv socijalne isključenosti i diskriminacije, kao i u promovisanju socijalne pravde, podsticanju solidarnosti među generacijama, zaštiti prava djece i povećanju jednakosti muškaraca i žena. 

Skupu, koji su organizovali Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije i njemačka organizacija ASB, prisustvovali su i predstavnici vlada i nevladinog sektora iz regiona, poslanici Evropskog parlamenta i ambasadori akreditovani u Beogradu.