Trebinje

Potpisan ugovor o izgradnji duhovnog centra u Mrkonjićima

  • 13.05.2019. 18:20

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i direktor građevinskog preduzeća "Siga" Milivoje Šakotić potpisali su danas ugovor o izgradnji duhovnog centra u selu Mrkonjići, a vrijednost radova je oko 2,5 miliona KM.

Ćurić je pojasnio da ugovor podrazumijeva dva lota - prvi obuhvata izgradnju manastirskog kompleksa oko Crkve Svetog Vasilija, vrijednosti 1.220.000 KM bez PDV-a, a drugi - izgradnju vidikovca iznad manastira koji bi trebalo da košta 912.000 KM bez PDV-a. 

On je naveo da će prvi kompleks oko budućeg manastira u Mrkonjićima, rodnom mjestu Svetog Vasilija Ostroškog, biti isključivo namijenjen potrebama manastirske zajednice, a vidikovac za organizovanje različitih kulturno-umjetničkih i drugih programa. 

Ćurić je podsjetio da je Vlada Srbije za ovaj projekat obezbijedila 800.000 KM, dok će grad Trebinje i Vlada Republike Srpske obezbijediti ostatak sredstava za prvu fazu u iznosu od oko 1,7 miliona KM. 

Načelnik gradskog Odjeljenja za prostorno uređenje Marko Rikalo istakao je značaj realizacije ovog projekta za stanovništvo Hercegovine, ali i za cjelokupan srpski narod. 

On je napomenuo da će, zbog složenosti projekta, za njegovu realizaciju biti formiran poseban tim stručnih ljudi, predstavnika Eparhije, te mještana sela Mrkonjići. 

"Trudimo se da od sela Mrkonjići napravimo svetilište u koje će dolaziti hodočasnici iz cijele jugoistočne Evrope. Radimo nešto što zaista ostaje za istoriju", istakao je Rikalo. 

On je dodao da će u daljim fazama razvoja pravoslavnog duhovnog centra u Mrkonjićima biti izgrađen parohijski dom na mjestu stare osnovne škole, te mali i veliki parking prostor. 

Rok za izgradnju dijela kompleksa pravoslavnog duhovnog centra u Mrkonjićima je 500 dana od dana uvođenja izvođača u posao koji se očekuje za dvadesetak dana.