Nakon tri godine pregovora

Potpisan ugovor o izgradnji auto-puta Banjaluka-Prijedor-Novi Grad

  • 13.12.2018. 19:12

Nakon tri godine pregovora, potpisan je ugovor o koncesiji za izgradnju auto-puta Banjaluka-Prijedor-Novi Grad. 

Sa radovima se počinje na prvoj fazi od Banjaluke do Prijedora u dužini od 42 km. Koncesija je potpisana na 33 godine, a koncesionar, kineska kompanija Šandong, projektovaće, izgraditi, upravljati, održavati i finansirati izgradnju auto-puta. Sve će da košta 297 miliona evra, a Srpska će dug otplaćivati zaradom od putarina. Ukoliko to ne bude dovoljno, dug za otplatu biće obezbijeđen iz budžeta Srpske, objašnjava ministar saobrađaja.

"Svakako ne početku ne mislim da će biti rata dovoljna tj. prikupljena sredstva da porkrije sve troškove koji bi bili potrebni za vraćanje kredita, ali kako idu godine naša su predviđanja da poslije 10 godina će to biti makar približno dovoljno za vraćanje rate", kaže Neđo Trninić ministar saobraćaja i veza u Vladi RS.

Ovo je prvi put da kineske komanije po principu koncesije rade na Balkanu. Plan je da projekat bude završen za pet godina. U prve dvije radiće se na eksproprijaciji, dok su tri godine planirane za samu izgradnju. Ipak, predstavnici kineske kompanije vjeruju da bi to sve mogli završiti i ranije. 

"Ispred nas stoje dvije godine pripremnih radova, eksproprijacija zatim tri godine izgradnje, ali mi ćemo učiniti sve što je do nas da ovih pet godina skratimo na kraći period. Naša kompanija Šandong je poznata ne samo u kineskim okvirima nego i u svjetskim i imamo sposobnost da taj posao odradimo kako valja", rekao je Meng Jan, zamjenik predsjednika Upravnog odbora kineske kompanije "Šandong".

Ovo su odlične vijesti za Prijedor, kaže gradonačelnik. Milenko Đaković vjeruje da će auto-put otvoriti ne samo Prijedor, nego i cijelu regiju, a sve to doprinijeće, kaže, ekonomskom razvoju.

"Ova dionica puta, a i sljedeća izuzetno će pomoći razvoju cijele regije, a samim tim i RS i BiH, zahvaljujem se izvođačima i želim dobrodošlicu na teritoriju grada Prijedor", kaže Đaković.

Izgradnja auto-puta čiji bi krak trebalo da ide ka Dubici i Gradini, kao brzi put, otvara nove perspektive Republici Srpskoj, poručio je i predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik. Ponosan je, kaže, što Srpska danas ima 100 km auto-puta, a na tome se neće stati. 

"Drago mi je što u okviru projekta "Pojas i put"  koji je započeo kineski predsjednik možemo da konstatujemo da su dva projekta u RS jedan je realizovan a drugi izvjesno postavljen, dakle TE u Stanarima i ovaj autoput dio su napora Kine da pomognu razvoju lokalne privrede", kaže Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BIH.

Vijest da je potpisana Koncesija o izgradnji auto-puta obradovala je i Prijedorčane. 

Plan Vlade je da Republika Srpska izgradi 420 km auto-puta. Već na proljeće bi trebalo da počnu radovi i na dionici auto-puta na Koridoru "Pet-ce", od entitetske granice kod Doboja do Johovca. Najavljeno je i da bi do polovine sljedeće godine trebalo da bude ugovorena i dionica od Johovca prema Modriči i Brčkom s ciljem da se što prije Srpska spoji sa putnom mrežom Srbije.

Тагови:
  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина