Medicinski fakultet u Banjaluci

Potpisan sporazum o saradnji sa Medicinskim univerzitetom u Beču

  • 22.09.2018. 11:05

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Ranko Škrbić i koroordinator za projekte i međunarodnu saradnju Medicinskog univerziteta u Beču Peter Frigo potpisali su danas u Banjaluci sporazum o naučno-stručnoj saradnji.

Škrbić je naglasio da će sporazum značiti dalje jačanje Univerziteta u Banjaluci i izrazio nadu da će na osnovu ogromnog iskustva bečkog Medicinskog univerziteta svi imati koristi, prije svih, studenti u Srpskoj, specijalizanti, doktori, kao i pacijenti. 

Prema njegovim riječima, sporazum o saradnji podrazumijeva i razmjenu kadrova u okviru čega će profesori iz Beča dolaziti u Banjaluku i držati predavanja te dodao da su dva predavanja već dogovorena za drugu polovinu oktobra. 

"Značajan segment predstavlja njihova ponuda da u okviru sporazuma krenemo sa brojnim istraživanjima koje bi radili u Banjaluci ili Beču, te da naši kadrovi odlaze u Beč na usavršavanje čime bi bili stvoreni uslovi za apliciranje za međunarodne projekte", rekao je Škrbić novinarima. 

On je naveo da Medicinski fakultet u Banjaluci ima plodnu saradnju sa Medicinskim univerzitetom u Beču, te da su zajednički učestvovali u brojnim projektima, kao što je izrada studije izvodljivosti za novi medicinski kampus na Paprikovcu. 

"Taj projekat je u završnoj fazi i očekujemo da će biti gotov do kraja decembra", rekao je Škrbić. 

Frigo je istakao je da je planirano pokretanje zajedničkih naučnih projekata, te razmjena znanja i iskustava. 

"Planiramo da češće posjećujemno Banjaluku, ne samo u akademske svrhe, već i u svrhe istraživačkog rada", rekao je Frigo, koji je i ljekar u bečkoj centralnoj bolnici "AKH", te profesor na Medicinskom univerzitetu u Beču. 

Sporazum Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci i Medicinskog univerziteta u Beču predstavlja okvirne tačke i glavne principe saradnje u obrazovnim programima i predmetima iz sfere aktivnosti koje su od zajedničkog interesa. 

Predviđena je i saradnja u okviru interdisciplinarnih doktorskih studija biomedicinskih istraživanja i biostatistike, preuzimanje zajedničkih naučnih istraživanja i projekata, zajedničko objavljivanje rezultata naučnog istraživanja, kao i organizovanje naučnih konferencija. 

Sporazumom je, između ostalog, predviđena i razmjena akademskog osoblja, te didaktička i naučna obuka.