EU ima ogromne fondove koje treba iskoristiti

Potpisan sporazm o dugoročnoj saradnji

13:45, 26.10.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Predsjednik Akademije nauke i umjetnosti Republike Srpske /ANURS/ Rajko Kuzmanović i rektor banjalučkog Univerziteta Radoslav Gajanin potpisali su danas Sporazum o uspostavljanju i ostvarivanju dugoročne saradnje u koncipiranju i organizovanju naučnih, umjetničkih i kulturoloških oblika i sadržaja.

Sporazum obuhvata i zajedničko djelovanje putem izrade značajnih naučnoistraživačkih projekata i skupova u zemlji i inostranstvu, a koji su od značaja za Republiku Srpsku. 

Kuzmanović je, nakon potpisivanja, rekao novinarima u Banjaluci da će Sporazum otvoriti perspektive dalje saradnje u oblasti naučnoistraživačkog rada, jer je razvoj tehnike i tehnologije došao na taj nivo gdje jedna institucija nije u mogućnosti da odgovori na izazove, pa se traži saradnja istorodnih, bliskih institucija koja će dati rezultate. 

On je naveo da EU ima ogromne finansijske fondove i programe koji se odnose na naučnoistraživački rad, ali niko iz zemalja regiona nije u stanju da pojedinačno ispuni uslove. 

Prema njegovim riječima, u potpisanom Sporazumu veoma su značajne obrazovna komponenta i izdavačka djelatnost. 

Kuzmanović je podsjetio da je dosadnja saradnja ANURS-a i Univerziteta bila plodna. 

Rektor banjalučkog Univerziteta Radoslav Gajanin istakao je da Sporazum omogućava saradnju dvije institucije u svim oblastima. "Raduje me da smo ozvaničili saradnju i obavezali se na njenu dugoročnost", dodao je Gajanin.