Unapređenje digitalne pismenosti

Potpisan Memorandum o razumijevanju u okviru projekta „Škole za 21. vijek“

  • 19.06.2019. 11:17

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić potpisala je sa direktorom Britanskog savjeta u BiH Larisom Halilović Memorandum o razumijevanju u okviru projekta „Škole za 21. vijek“. Ovaj projekat provodiće se u  Republici Srpskoj u pet ciklusa, počevši od septembra 2019. godine i obuhvatiće sve osnovne škole.

„Svaka škola dobiće određeni broj mikrobit uređaja - džepnih računara koje djeca mogu da kodiraju i koriste u okviru različitih predmeta za rješavanje svakodnevnih problema. Nastavnici iz 40 osnovnih škola u prvom ciklusu će proći obuku“, potvrdila je Trivićeva. 

Obuka se sastoji iz dva modula i to Кritičko razmišljanje i Кodiranje na mikrobit računaru.

„Nakon obuka, nastavnici stečena znanja mogu prenositi na učenika u okviru redovnih nastavnih, ali i vannastavnih aktivnosti“, istakla je Natalija Trivić.

Podsjetila je da je prošle godine u Republici Srpskoj provedena pilot faza projekta koja je obuhvatila 15 osnovnih škola u kojima je obučeno oko 150 nastavnika informatike, matematike, fizike i srodnih oblasti. 

„Ministarstvo će ove godine raditi na opremanju 500 digitalnih učionica, opremanju područnih škola informatičkom opremom, kao i srednjih škola. Moramo stvarati uslove kako bismo ovakve projekte provodili u praksi“, rekla je Trivićeva.

Direktor Britanskog savjeta u BiH Larisa Halilović istakla je da je divno što su škole u šest država Zapadnog Balkana spremne da uvode nove tehnike i daju učenicima prostor da razvijaju svoju kreativnost kroz promišljanje i vještine rješavanja problema i digitalnu pismenost.

„Veliko nam je zadovoljstvo što će učenici osnovnih škola kroz ovaj program dobiti priliku da steknu i u praksi koriste ključne vještine potrebne za dalje školovanje i rad u doba digitalne transformacije”, rekla je Halilovićeva.

Istakla je da su razvoj kreativnosti i digitalnih vještina oblasti na kojima je potrebno dugoročno raditi, kao i da je iskazana spremnost nastavnog kadra i menadžmenta škola da stalno razvijaju svoje vještine i kapacitete.

„Pobjede učenika iz Ugljevika i Banje Luke na regionalnom takmičenju iz kodiranja su jasan primjer da su djeca, uz adekvatnu podršku, spremna za budućnost i sve što digitalno doba nosi”, rekla je Halilovićeva.
Istakla je da je mikrobitni računar džepni uređaj koji nije primjenljiv samo na časovima informatike, nego je prilagodljiv za učenje kod kuće.

„Sigurna sam da će nastavnici vidjeti koliko je mnogo toga što se može uraditi i samostalno i onlajn i biće više interesovanja od onoga koje je inicijalno iskazano“, rekla je Halilovićeva. 

„Škole za 21. vijek" je trogodišnji regionalni program Britanskog savjeta u BiH za razvoj kapaciteta škola u zemljama Zapadnog Balkana kako bi učenicima osnovnih škola omogućili da steknu vještine koje su od suštinskog značaja za ostvarivanje pozitivnog doprinosa kulturi i privredi 21. vijeka. Program finansira Vlada Ujedinjenog Кraljevstva. U programu će učestvovati oko 27.000 nastavnika, 4.500 direktora i milion učenika osnovnih škola uzrasta od 10 do 15 godina u zemljama Zapadnog Balkana.

Program se provodi u partnerstvu sa relevantnim obrazovnim institucijama u šest zemalja regije, a omogućava učenicima da uče na zabavan, interaktivan i inovativan način. Pored vještina kritičkog mišljenja i rješavanja problema, učenici će usvajati i praktične vještine kodiranja, koje će moći vježbati koristeći se računarima.  
 

Тагови:
  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм