Banjaluka

Posljednji ispraćaj junaka Republike Srpske, general-pukovnika Manojla Milovanovića

  • 11.10.2019. 19:20

Bio je dobar čovjek, velikan srpskog naroda, zaslužan je za stvaranje, odbranu i čuvanje Republike Srpske, čulo se danas na posljednjem ispraćaju junaka Republike Srpske, general-pukovnika Manojla Milovanovića.

Temeljan u radu, precizan u izražavanju, ovako su ga doživljavale njegove kolege. Koliki je autoritet bio general, prisjetio se i srpski član Predsjedništva BiH. Milorad Dodik kaže, Milovanović je život posvetio borbi za Republiku Srpsku.

"Manojlo je imao i tu dimenziju političara koji je tražio da sve bude racionalno, da bude dio toga. Zajedno smo lomili sate i sate kako pomoći, očuvati dostojanstvo, a ne biti žrtva i to je nešto što smo učinili. Manojlo je bio autoritet među nama. Bio je jedan od najvažnijih ministara moje Vlade. I kada smo otišli te 2001. godine, manojlo Milovanović je ostao aktivan u borbi za Republiku Srpsku i nikada se nije deklarisao u nekom političkom smislu. Njegova jedina partija je bila Republika Srpska", istakao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Vojskovođa koji se može uporediti sa velikim srpskim vojskovođama i vojvodama iz Prvog svjetskog rata, tako ga pamti i o Milovanoviću priča general - potpukovnik Milan Torbica.

"Velikanu srpskog naroda s ovih naših prostora, čovjeku koji je učestvovao i to najdirektnije u stvaranju Republike Srpske, odbrani i čuvanju iste, kao i poslijeratnoj izgradnji. Njegova uloga i dužnosti koje je obavljao od samog početka ovoga nesretnog rata u Vojsci Republike Srpske, pa funkcija u miru potvrđuju navedene činjenice", rekao je Milan Torbica, general - potpukovnik.

Prijatelji, komšije i saborci za generala Milovanovića imaju samo riječi hvale. Oči pune suza, a misli pune lijepih uspomena. Pričaju, ovo je veliki gubitak za sve. Uvijek bi, tvrde, priskočio u pomoć kada bi zapelo.

"Voljeli smo ga. Bio je divan, tih, blag,.. Teško je naći riječi kojima bi se opisala ta njegova dobrota, ta njegova blagost, ta njegova bistrina,... U svakom trenutku je bio spreman na odgovor, na savjet", naglasila je Vukica Ristić, komšinica.

"Izuzetna ličnost, sa njim je bilo raditi zadovoljstvo, jer on na nikoga se nije ljutio, samo pomagao i savjetovao", rekao je Živko Petrović, saborac.

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Republike Srpske Manojlo Milovanović preminuo je u srijedu, 9. oktobra, u Banjaluci. U Jugoslovenskoj narodnoj armiji je odlikovan Ordenom za vojne zasluge sa srebrnim mačevima, Ordenom narodne armije sa srebrnom zvijezdom, Ordenom za vojne zasluge sa zlatnim mačevima, Ordenom rada sa zlatnim vijencem. U Vojsci Republike Srpske odlikovan je Ordenom Nemanjića i Ordenom Karađorđeve zvijezde Republike Srpske prvog reda. Penzionisan je 22. decembra 2000. godine.  
 

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.