Sastanak rektora i Milorada Dodika

Posao za 81 asistenta na dva javna univerziteta

  • 05.09.2018. 12:08

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je danas sa rektorima javnih univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu Radoslavom Gajaninom i Stevom Pašalićem.

Predsjednik Srpske je rekao da je na današnjem sastanku dogovovreno da 81 asistent bude zaposlen na dva javna univerziteta. Na Univerzitet u Banjaluci biće zaposleno 54, a u Istočnom Sarajevu 27 asistenata.

Dodik je rekao da će biti zaposleni najbolju studenti koji se prijave na konkurs.

Istakao je da je za ove namjene predviđeno 300 hiljada KM, a ukupno 2,2 miliona KM u sljedećoj godini za plate asistenata.

"Krenuli smo u realizaciju politike zapošljavanja najboljih studenata, kako bi dobili priliku da nastave da se bave naučnim i obrazovnim radom", naglasio je predsjednik Srpske.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da će od nove godine prosječna plata u visokom obrazovanju i na javnim univerzitetima u Srpskoj biti povećana za dodatnih 120 KM.

On je naglasio da će uz aktuelno povećanje od 30 KM, plate u tom sektoru biti povećane za ukupno 150 KM. 

"Time šaljemo poruku da se borimo za ljude da ostanu i da smo spremni da poboljšamo njihove uslove rada i naknadu za taj rad", rekao je Dodik.

Dodik je istakao da rektori oba javna univerziteta dobro rade svoj posao, te da je na današnjem sastanku razgovarano i o drugim pitanjima u oblasti viskog obrazovanja.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin rekao je da su konkursne procedure za prijem novih asistenata u toku i pozdravio odluku o angažovanju najboljih studenata za dalji rad na univerzitetima.

"I sljedeće godine ćemo nastojati da na univerzitet ulaze najbolji. Umjesto gostujućih nastavnika, nastavu treba da preuzimaju domaći kadrovi. Na taj način će se i sistem rasteretiti", rekao je Gajanin.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Stevo Pašalić rekao je da je ovo najbolji način da se mladi i obrazovani ljudi zadrže u Republici Srpskoj.

"Drago mi je da popravljamo kadrovsku proceduru. Želimo da zadržimo najbolje. A ovo je najbolji način da ih zadržimo u našoj zemlji", istakao je on.