Istočno Sarajevo

Posao za 235 lica u tri opštine 

19:40, 16.08.2018.
Izvor: ATV
Thumbnail
U tri opštine Istočnog Sarajeva, posao će dobiti 235 nezaposlenih. Direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske i 80 poslodavaca iz Istočnog Novog Sarajeva, Istočne Ilidže i Trnova su potpisali ugovore o zapošljavanju. Zavod i privrednici će zajedno da finansiraju ovaj projekat.

"Vrijednost sredstava koja smo plasirali u tri opštine - Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo i Trnovo - iznosi negdje oko 1,2 miliona KM. Veliki broj, za tri lokalne zajednice fatktički u jednom danu smo omogućili da 235 aktivnih tražilaca posla da nađe posao, rekao je Miroslav Vujičić, direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

Neki radnici će na novim radnim mjestima napraviti prve pripravničke korake, dok će drugi dobiti stalno zaposlenje. Privrednici se nadaju nastavku saradnje i u budućnosti.

"Ovo je treći put da imamo pomoć Zavoda za zapošljavanje, ovaj put je ta pomoć najveća. Zaposlićemo još desetak ljudi, odnosno proširićemo djelatnost sa otvaranjem još jednog objekta koji će primiti osam ljudi, i dopuniti prethodni sa još dva," kaže Dragan Ostojić, vlasnik pekare "Zlatno zrno".

"Potpisivanjem ugovora, potpisali i zadužili smo se da ćemo narednih godinu dana primiti na radni staž pet pripravnika. Jednog iz komponente porodice poginulih boraca, četvoro iz druge komponente gdje će biti sufinansiranje," rekla je Nataša Kolašinac, v.d. direktora Matične biblioteke Istočno Sarajevo.

Načelnici tri opštine pozdravljaju otvaranje novih radnih mjesta u svojim lokalnim zajednicama. U Istočnom Novom Sarajevu će biti zaposleno 120 ljudi. Daćemo mogućnost da mladi visokoobrazovani kadrovi odrade godinu kao pripravnici u opštinskim institucijama, obećava načelnik.

"Meni je drago da danas vidim značajan broj privatnih poslodavaca sa područja opštine Istočno Novo Sarajevo, smatram da je to najveća vrijednost ovog projekta. Posebnu kategoriju čini grupa ljudi koji su privatni preduzetnici, koji zapošljavaju u svom privatnom sektoru, a još bitniji su oni koji se samozapošljavaju," kaže Ljubiša Ćosić, načelnik Opštine Istočno Novo Sarajevo.

Predstavnici lokalnih zajednica se nadaju da će naredne godine akcija zapošljavanja biti još raznovrsnija - da će posao moći da nađu zanatlije, trgovci, ugostitelji, građevinci. Očekuju i veće podsticaje za zapošljavanje.