Јahorina

Posađeno 10.000 sadnica smrče i bijelog bora

14:51, 20.09.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
U akciji pošumljavanja na Јahorini 80 učesnika je posadilo 10.000 sadnica smrče i bijelog bora na lokalitetu iznad Ciljne kuće.

Direktor Olimpijskog centra Јahorina Dejan Ljevnaić rekao je da je akcija realizovana u saradnji sa Šumama Republike Srpske i Šumskim gazdinstvom Јahorina, a da su podršku pružili hoteli Termag i Bat, te Međunarodni centar za mir Sarajevo, kao i ski-instruktori.

"S obzirom na to da je Јahorina trenutno jedno od najvećih gradilišta, te da neki od infrastrukturnih projekata podrazumijevaju i sječu šume odlučili smo da se na ovaj način odužimo prirodi", rekao je Ljevnaić.

Prema njegovim riječima, projektom je predviđeno da ova lokacija bude pošumljena kako bi zaštitila ski-staze od vjetra, ali i uljepšala izgled planine.

Ljevnaić je rekao da postoji još mnogo lokacija pogodnih za pošumljavanje, kao što je prostor oko vještačkog jezera, koje će obuhvatiti u nekim narednim akcijama.

On je dodao da će Olimpijski centar nastojati da ovakve akcije u narednim godinama budu veće i brojnije, te da se za svako posječeno drvo zasade najmanje četiri nova.

Tehnolog u Šumskom gazdinstvu Јahorina Danica Pavlović rekla je da su sadnice nabavljene iz rasadnika u Nevesinju, te da su ovo gazdinstvo i Olimpijski centar "Јahorina" obezbijedili po 5.000 sadnica.

Predsjednik Međunarodnog centra za mir Sarajevo Ibrahim Spahić uručio je Ljevnaiću povelju za izuzetnu aktivnost i doprinos obilježavanju Međunarodnog dana mira.