Željka Cvijanović u Prnjavoru

Porodicama iz boračkih kategorija uručeni ključevi stanova

  • 28.11.2018. 19:41

Četrnaest porodica iz boračkih kategorija od danas ima vlastiti dom u Prnjavoru. Dobili su stanove, neki u posljednji čas, poput Nade Jovičić, ratnog vojnog invalida. 

"Gdje sada živim na selu to je udaljeno od Kulaša jedno kilometar, a ja sam bolesna i ta se kuća prodaje, kupci su došli. Da ovo nisam dobila ja bih bila na ulici. Doći ću ovdje čim namjestim," rekla je Nada Jovičić.

U zgradi namjenjenoj boračkim kategorijama ima 44 stana, a sve je koštalo nešto manje od 400 hiljada maraka. Izgradnju je finansiralo Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite. Ključeve novim stanarima uručila je predsjednica Republike Srpske. Kaže da današnji događaj znači novi početak za te porodice.  

"Kad smo počinjali ovaj projekat to je bilo vrijeme prije svjetske krize i naravno da smo bili puni optimizma da će se sve završiti brzo i lako. Međutim, godine teške nakon toga i finansijski pritisci jesu bili opterećujući za Republiku Srpsku, ali sam ja zadovoljna što nikad nije prestao da se realizuje ovaj program," rekla je Cvijanovića.

"Vlada RS je u programu od 2008. do 2018. uložila u opštinu Prnjavor, na ime stambenog zbrinjavanja, oko 4,5 miliona KM. Zbrinuto je 357 korisnika, od čega je urađeno 68 stanova i 289 sa pomoći od osam hiljada KM," kaže Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS.

Zahvalan je i načelnik opštine Prnjavor. Darko Tomaš vjeruje da će se nastaviti dobra saradnja sa Vladom.

"Ovim se pokazalo da prije svega RS, ali i njeni predstavnici, misle o građanima i o najosteljivijoj kategoriji stanovništva," rekao je Tomaš.

Ovo je druga zgrada namijenjena za trajni smještaj boračkih kategorija u Prnjavoru. Njenim useljenjem, kompletiran je projekat stambenog zbrinjavanja boračke populacije u toj opštini. Prije osam godina stanove je dobilo 40 porodica. Ministar rada i boračko invalidske zaštite najavljuje da će nova Vlada usvojiti uredbu kojom će se riješiti problem preostalih 10 odsto porodica poginulih i ratnih vojnih invalida na teritoriji Srpske koji nisu stambeno zbrinuti.