Desetine poplavljenih domaćinstava

Poplave nanijele veliku štetu Tesliću

  • 14.05.2019. 19:32

Na desetine poplavljenih domaćinstava u Stenjaku, Gaju, Vrelima, Žarkovini i Donjem Ruževiću, poplavljeni privredni subjekti, srušeni mostovi, aktivirana klizišta, uništena poljoprivredna gazdinstva, mulj i smeće, to su slike iz Teslića dan poslije poplave.

"Haos živi, sve mi je otišlo. Kud je čovjek nepokretan. Ne znam šta više reći. Prošli put kad su bile 2014. Nije nas poplavilo, jer su se stavljale vreće pa je spašeno. Sad je ušlo sve u kuću", kaže Šeherzada Delić, Stenjak.

Usora je poplavila Stenjak za sat vremena, a za isto toliko se i povukla u svoje korito. Esed Kopić kaže da je za deset godina njegovo domaćinstvo poplavljeno već tri puta. I on se prihvatio posla. Mulj, namještaj i vodu izbacuje iz kuće. 

"Stalno mi apelujemo, idemo kod načelnika opštine da se nešto odradi. Da dignemo taj zid jer to je stvarno prioritet, ali eto još od toga nema ništa. Nije sada bilo vreća. 2014. godine ja sam došao operisan i dizao sam vreće sa ljudima. Sad nisam mogao jer je sad voda strašno brzo nadošla", kaže Kopić.

Očajan je i Slavoljub Petričević iz teslićkog naselja Gaj, u slivu Male i Velike Usore. Kaže samo u tom naselju poplavljeno je oko 70 domaćinstava.

"Vjerujte evo neprospavana čitava noć sa suprugom, kada fekalije uđu u kuću jezivo. Šta da vam kažem razočaran sam svim tim što nam se dešava određen period. Ne možemo nikako doći na red da se razriješi ovaj sliv Male i Velike Usore, iako sam ulagao velike napore", kaže Slavoljub Petričević iz Gaja. 

Poplavljena domaćinstva obilazio je danas i teslićki načelnik. Dežurne ekipe i Krizni štab su kaže u stalnoj komunikaciji i prate stanje na terenu. 

"Biće mnogo potreba da se pomogne ljudima, klizišta će se tek aktivirati, recimo u Palinama je potpuno put u prekidu, ali su mašine na terenu. Mnogo toga se desilo u sat vremena je voda nadošla, a u sat se i povukla", kaže Milan Miličević, načelnik opštine Teslić. 

Miličević kaže da su formirane Komisije za procjenu štete od poplava. Članovi Komisije su već na terenu. O tome kolika je materijalna šteta na području opštine, rano je govoriti. Nadležne službe, poručuju, večeras i u toku noći pratiće situaciju na terenu. Iako su se rijeke povukle u korita, na snazi ostaje vanredna situacija radi predostrožnosti. 

Тагови: