Teslić

Poplave donijele smeće i mulj, završena DEZINFEKCIJA poplavljenih područja

19:54, 20.05.2019.
Izvor: ATV
Thumbnail
Već danima čistimo smeće i mulj koje je voda nanijela. U pomoć su nam priskočili rodbina i komšije. Sada kad je i dezinfekcija završena, sigurnije se osjećamo, kažu mještani Gomjenice kod Teslića.

"Pomoć je dobro došla, normalno da se brinemo. Voda je bila puno prljava, nanos je bio veliki", kaže Đoko Despić iz Gomjenice.

"Najviše medicina to poznaje, ja se zahvaljujem svima kada su došli da vide kakva je situacija", kaže Vlado Despić iz Gomjenice.

Dezinfekcija je završena i u Stenjaku, Gaju, Žarkovini i Vrelima. Već tri dana ekipa Higijensko-epidemiološke službe teslićkog Doma zdravlja obilazi poplavljena domaćinstva. To je, kažu, preventivna mjera, kako ne bi došlo do širenja zaraznih oboljenja.

"Trenutna higijensko-epidemiloška situacija u opštini Teslić je za sada stabilna. Moraju se ukloniti sve, namještaj, predmeti koji su došli u kontakt sa prljavom vodom. Da se obezbijedi kompletno čist prostor u domaćinstvu da se može izvršiti proces dezinfekcije", kaže šef Higijensko-epidemiološke službe DZ Teslić, dr Stojan Smiljanić.

Sve za dezinfekciju priprema i Janja Babić iz Slatine. Kaže da joj je voda uništila prizemlje kuće i pomoćne objekte. S obzirom da živi sama, ima pune ruke posla.

"Sporo ide, kako koga nađem, tako radim. Moram čistiti. Šta da radim, ne mogu leći u pijesak i mulj. Moram sebi naći sklonište gdje ću leći", kaže Janja Babić iz Slatine.

Sistematska preventivna dezinfekcija u Tesliću trebala bi biti uskoro završena. Ekipa doma zdravlja sutra će obići poplavljena domaćinstva u Slatini, Rudniku, Donjem Ruževiću i Kamenici.