Pale

Pomen borcima Јahorinskog odreda

  • 03.11.2019. 16:13

Parstos za 30 poginulih pripadnika Prvog - jahorinskog, odreda brigade Specijalne policije MUP-a Republike Srpske i njihovog komandanta Rajka Kušića služen je danas u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice na Palama.

Kroz brigadu formiranu 1992. godine prošlo je oko 300 policajaca i nalazili su se na svim ratištima u Republici Srpskoj. Časno i pošteno braneći svoj narod ugradili su živote u temelje Republike.

"Specijalna jedinica je bila sastavljena od devet odreda i danas je bilo prisutno svih osam odreda, deveti odred opravdano nije mogao doći", rekao je Borislav Cicović, predsjednik Udruženja ratnih veterana Specijalne jedinice jahorinskog odreda.

"Danas smo se sastali da odamo poštu saborcima koji su živote ugradili u Republiku Srpsku, a i mi koji smo pretekli da se vidimo, jer nemamo često priliku rasuli smo se na sve strane", istakao je Mladenko Borovčanin, prvi komandant Prvog jahorinskog odreda brigade Specijalne policije.

U odbrani Republike Srpske policijska brigada prošla je trnovit put - bila na svim ratištima  širom Srpske. Ratni komandant ove jedinice Rajko Kušić, osim što je upamćen kao heroj odbrambeno-otadžbinskog rata, proslavio je Pale kao istaknuti sportista. 

Za Veselinku Samardžija, sestru Rajka Kušića godišnjica je jako tužan, ali i dan ponosa.

"Veliko hvala ovim divnim ljudma koji su mogli doći i koji nisu mogli doći. A ja sam ponosna na svog brata i kada vas u ovolikom broju vidim ja sam srećna i kada čujem ovako lijepe riječi ponosna sam na njega", naglasila je Veselinka Samardžija, sestra Rajka Kušića.

Nakon parastosa članovi brigade svih odreda, gradske vlasti, kao i članovi porodica, položili su cvijeće i vijence na Centralnom spomen-obilježju svim poginulim pripadnicima Vojske Republike Srpske. A u prvoj polovini naredne godine planirana je izgradnja spomenika u čast Prvom odredu Specijalne policije MUP-a Republike Srpske.

"Mi ćemo pokrenuti jednu inicijativu da u toku iduće godine napravimo spomen obilježje za ovaj Prvi odred i gledati da pomognemo onoliko koliko god možemo", istakao je Boško Jugović, načelnik opštine Pale. 

Prvi odred Specijalne policije MUP-a Republike Srpske djelovao je u sastavu Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske. 

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.