Kupres

Polupani prozori na crkvi i oskrnavljen nadgrobni spomenik sveštenika

  • Izvor: Srna
  • 06.08.2021.19:43

Nepoznati počinioci razbili su prozore na Crkvi Blagoveštenja Presvete Bogorodice na Kupresu i oskrnavili nadgrobni spomenik pravoslavnog sveštenika koji je tu sahranjen 1877. godine.

"Nadgrobni spomenik je izvaljen, polupana su stakla na Crkvi Blagoveštenja Presvete Bogorodice koja je pod zaštitom BiH kao nacionalni spomenik. Taj nadgrobni spomenik je od sveštenika Popovića čija je porodica 300 godina bila sveštenička", rekao je Srni sveštenik sa Kupresa Marko Đurić.

Prema njegovim riječima, u crkvi nema materijalne koristi da bi neko pljačkao, a ovo je već peti put da je pravoslavna svetinja na meti skrnavljenja.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Livanjskog kantona Ivica Vrdoljak rekao je Srni da je nakon izvršenog uviđaja operativni rad u toku.

Slučaj je juče prijavljen policiji.

Crkva Blagoveštenja Presvete Bogorodice, sagrađena davne 1863. godine, jedan je od najstarijih hrišćanskih hramova u ovom dijelu BiH, koji je proglašen za nacionalni spomenik kulture, jedini je od ukupno četiri pravoslavna hrama na Kupreškoj visoravni koji nije srušen do temelja u proteklom ratu u BiH.

Nakon što je u Drugom svjetskom ratu bila oštećena, crkva je obnovljena šezdesetih godina, dok je na ovim prostorima službovao sadašnji episkop šabački Lavrentije.